Polje gneva: Hiljade poljoprivrednika zapalile Varšavu! (FOTO/VIDEO)

06.03.2024

14:24

0

Jedan od glavnih zahteva poljoprivrednika je izmena ograničenja nametnutih planom "Zeleni dogovor" Evropske unije, koji ima za cilj borbu protiv klimatskih promena

Polje gneva: Hiljade poljoprivrednika zapalile Varšavu! (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

U glavnom gradu Poljske danas je došlo do masovnog okupljanja poljoprivrednika koji su izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnom poljoprivrednom politikom vlade. Protesti su održani ispred kabineta premijera, gde su demonstranti palili gume i bacali petarde, izražavajući svoj revolt protiv jeftinog uvoza i ekoloških propisa koji, prema njihovim rečima, ugrožavaju njihovu egzistenciju.

Demonstranti su simbolično nosili kovčeg sa natpisom "Poljoprivrednik, živeo 20 godina, ubio ga Zeleni dogovor", aludirajući na to kako novi ekološki standardi negativno utiču na njihov život. Takođe, vidljiva je bila i prisutnost poljskih zastava, što ukazuje na jak nacionalni identitet i solidarnost među poljoprivrednicima.

Protesti nisu bili ograničeni samo na Varšavu; širom Poljske, poljoprivrednici su blokirali puteve, a na televiziji su prikazani snimci traktora koji na periferiji Varšave sprečavaju ulazak vozila u grad. Ovakve akcije jasno pokazuju opšte nezadovoljstvo i spremnost poljoprivrednika da se bore za svoja prava.

 

Jedan od glavnih zahteva poljoprivrednika je izmena ograničenja nametnutih planom "Zeleni dogovor" Evropske unije, koji ima za cilj borbu protiv klimatskih promena. Poljoprivrednici traže reviziju ovih propisa, tvrdeći da ih oni stavljaju u nepovoljan položaj. Takođe, apeluje se na ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koje su ukinute nakon ruskog napada, što dodatno ugrožava položaj domaćih proizvođača.

 

Protesti poljoprivrednika u Poljskoj deo su šireg evropskog trenda nezadovoljstva među poljoprivrednicima, koji se bore protiv regulativa koje, kako tvrde, otežavaju njihov rad i smanjuju konkurentnost. Ovaj događaj predstavlja važan signal vlastima o potrebi za dijalogom i pronalaženjem rešenja koja će uzeti u obzir i potrebe poljoprivrednika, garantujući im pravednije uslove rada i bolju budućnost.

Poljoprivrednici širom Evrope poslednjih nedelja protestuju protiv ograničenja koja im postavljaju mere Evropske unije u borbi protiv klimatskih promena, kao i zbog povećanja troškova i, kako kažu, nelojalne konkurencije izvan EU, posebno Ukrajine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike