Bajden molio Kongres i poslao preteću poruku Putinu: SAD neće odstupiti ni pokleknuti

08.03.2024

10:09

0

Američki lider smelo je tvrdio da je Ukrajina u stanju da zaustavi Rusiju uz američku podršku

Bajden molio Kongres i poslao preteću poruku Putinu: SAD neće odstupiti ni pokleknuti
Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Američki predsednik Džo Bajden održao je strastven govor pred Kongresom, izjavljujući da SAD "neće odstupiti ni pokleknuti" pred Rusijom u Ukrajini, istovremeno moleći oba doma Kongresa da odobre novi paket pomoći Kijevu.

On je kao svoj najveći problem izneo ruskog lidera Vladimira Putina.

- Moramo da se suprotstavimo Putinu. Istorija motri na nas. Ako se Sjedinjene Američke Države povuku, to će ugroziti Ukrajinu, Evropu, slobodan svet i motivisati one oni koji nam ne žele dobro. Moja poruka predsedniku Putinu je jednostavna. Nećemo se povući ni pokleknuti. Ja neću pokleknuti - izjavio je čovek koji je nekoliko puta "pokleknuo" pokušavajući da uđe u avion.

Osim toga, smelo je tvrdio da je Ukrajina u stanju da zaustavi Rusiju uz američku podršku.

- Ako neko od vas misli da će Putin stati na Ukrajini, uveravam vas da nije tako. Ukrajina može da ga zaustavi ako je budemo podržavali i slali joj oružje - kazao je on u četvratk uveče.

Američki predsednik je naglasio i da SAD neće slati vojnike u Ukrajinu, ali da će pružiti podršku Kijevu u smislu vojne opreme i obuke.

Takođe je kritikovao svog prethodnika Donalda Trumpa zbog, kako je rekao, "priklanjanja" ruskom rukovodstvu, ističući da je takvo ponašanje neprihvatljivo i opasno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike