Američki stručnjak: NATO bi mogao da evakuiše Zelenskog iz Kijeva

05.03.2024

13:38

0

"Bezbednost Zelenskog u Kijevu bi uskoro mogla da bude ugrožena"

Američki stručnjak: NATO bi mogao da evakuiše Zelenskog iz Kijeva
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Zemlje NATO-a mogle bi tajno da evakuišu Vladimira Zelenskog iz Kijeva, kao što su to nacisti uradili 1943. godine sa smenjenim italijanskim diktatorom Benitom Musolinijem, nakon čega bi se Ukrajina, kao Italija, mogla podeliti na dva dela, smatra bivši pomoćnik zamenika sekretara za odbranu SAD Stiven Brajan.

On je napomenuo da zbog neuspeha ukrajinskih trupa na frontu, porasta unutrašnjih političkih tenzija, odbijanja održavanja izbora i drugih nepopularnih mera, vlast Zelenskog „ulazi u zonu očaja“. 

U tekstu na portalu "Weapons and Strategy", bezbednost Zelenskog u Kijevu bi uskoro mogla da bude ugrožena.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Primer oslobođenja Musolinija može postati model koji bi, u modernoj interpretaciji, mogao da uspe. Ne zna se koliko će Zelenski moći da izdrži u Kijevu - napisao je Brajan.

Prema njegovom mišljenju, u slučaju „evakuacije“, zapadni agenti bi Zelenskog mogli da prebace u Lavov, nakon čega bi Ukrajina mogla da bude podeljena na delove, poput Italije posle svrgavanja Musolinija 1943. godine.

Kako Brajan veruje, Zelenski bi kratko ostao u Lavovu, nakon čega će otići u penziju u neko drugo mesto.

Stručnjak je primetio da NATO i Vašington nemaju mnogo dobrih opcija za izbor akcija u svetlu uspešne ofanzive ruskih trupa u Ukrajini, dok predsednik SAD Džozef Bajden ne može sebi da priušti još jedan Avganistan. Pripreme za operaciju mogle bi da potraju do godinu dana, što bi omogućilo Bajdenu da se održi do sledećih američkih predsedničkih izbora, zakazanih za novembar, preneo je Sputnjik.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike