Poljski premijer priznao da se sprema za rat sa Rusijom: Vremena mira su prošla, sad smo u predratnom dobu

09.03.2024

15:28

0

Nakon što je šef NATO-a priznao da postoji mogućnost višedecenijskog sukoba, članice bloka su krenule da pričaju otvorenije

Poljski premijer priznao da se sprema za rat sa Rusijom: Vremena mira su prošla, sad smo u predratnom dobu
Donald Tusk - Copyright AP Photo/Francois Mori

Mirna era u Evropi je završena, rekao je poljski premijer Donald Tusk, oslikavajući mračnu sliku budućnosti koja proističe iz tenzija sa Rusijom.

- Vremena mira su prošla. Posleratna era je završena. Živimo u novim vremenima, u predratno doba - rekao je Tusk na sastanku Evropske narodne partije (EPP) u Bukureštu u Rumuniji u četvrtak.

- Borba protiv totalitarnih trendova, korupcije i laži se odvija na mnogim frontovima. Najdramatičnija ilustracija ovoga je, naravno, ono što se dešava u ratu u Ukrajini. Suočeni smo sa jednostavnim izborom: ili se borimo da zaštitimo naše granice, teritoriju i vrednosti i branimo naše građane i buduće generacije, ili prihvatamo alternativu koja je poraz - nastavio je.

Tusk je ovo izrekao nakon što su mnogi šefovi država EU obnovili obećanja da će nastaviti sa vojnom i finansijskom pomoći Kijevu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u februaru da bi ALijansa predvođena SAD trebalo da se pripremi za "konfrontaciju koja bi mogla da traje decenijama“. Američki predsednik Džo Bajden obećao je tokom obraćanja o stanju Unije u četvrtak da će nastaviti da podržava Ukrajinu i optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da "seje haos širom Evrope i šire“.

Moskva je, sa druge strane, okrivila Zapad za podsticanje trenutnih tenzija, tvrdeći da je širenje NATO-a na istok jedan od ključnih uzroka sukoba Rusije sa Ukrajinom. Putin je prošle godine izjavio da je pravi cilj Zapada "razbijanje“ Rusije. Ruski lider je, međutim, naglasio da Moskva nema nameru da napadne zemlje članice NATO-a osim ako ne bude prva napadnuta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike