Zašto je u Teksasu buknuo najveći požar do sada? Nekoliko faktora se udružilo, a biće još gore

06.03.2024

09:19

0

Klimatske promene donose sušnije i toplije uslove, a padavine je teško predvideti

Zašto je u Teksasu buknuo najveći požar do sada? Nekoliko faktora se udružilo, a biće još gore
Copyright Tanjug/Maxar Technologies via AP

Temperature su se spustile i sneg je počeo da pada na teksaški Panhandl, prekrivajući spaljene travnjake, hiljade mrtvih goveda i stotine izgorelih zgrada. Bilo je to dobrodošlo olakšanje za državu koja se bori sa najgorim požarom u istoriji.

U požaru "Smoukhaus krik", koji je počeo 26. februara u okrugu Hačinson, do sada je izgorelo više od 486.000 hektara, poginulo je dvoje ljudi i hiljade životinja. Guverner Teksasa Greg Abot je 27. februara izdao deklaraciju o katastrofi za 60 okruga kao odgovor na požar.

Očekuje se da će se rizik od šumskih požara povećati širom Teksasa jer klimatske promene donose sušnije i toplije uslove, prema izveštaju državnog klimatologa iz Teksasa Džona Nilsen-Gamona iz 2021. Sezona šumskih požara verovatno će trajati duže na mestima gde ima malo kiše, kao je su istok Teksasa, i područja koja su obično pogođena šumskim požarima mogu se proširiti na istok, jer tlo postaje sve suvlje zbog toplije klime.

Ali požar "Smukhaus krik" nije se tako brzo širio i tako intenzivno goreo zbog dugotrajne suše - iako deluje nelogično, plamen je pogoršala vlažna zima. Razlozi ovakvog ekstremnog ponašanja požara nisu tako jasni kao što se mislilo.

Zašto suša nije podstakla požar?

Ekstremni šumski požari postali su češći širom SAD poslednjih godina, prvenstveno zbog suša i visokih temperatura. Ali oblast u kojoj gori požar "Smoukhaus krik", severno od Amarila, trenutno ne doživljava ekstremnu sušu kao druge južnije oblasti Teksasa.

Tanjug/Maxar Technologies via AP
 

- Suša nije dominirala klimom Teksasa ni približno tako snažno kao u regionu na zapadu - kaže Park Vilijams, profesor geografije na Univerzitetskom koledžu u Los Anđelesu.

Vilijams je 2020. objavio studiju koja je pokazala da američki jugozapad trenutno doživljava megasušu - najgori sušni period od 800. godine. Ali samo "delić" Teksasa je obuhvaćen studijom, kaže Vilijams.

Glavni razlog zbog kog se požar "Smuokhaus krik" tako brzo proširio bila je relativno vlažna zima u kombinaciji sa višim temperaturama i velikom brzinom vetra, objašnjava Vilijams.

Osim suše, postoje i drugi faktori koji utiču na šumske požare - potrebna su četiri "prekidača”: količina zapaljive materije, suvoća zapaljive materije, izvor paljenja i pogodni uslovi za širenje požara. U Teksasu se ovi prekidači često menjaju u prvom delu godine kada je reč o ekstremnim požarima: od 30 najvećih požara u istoriji Teksasa, 90 odsto je zabeleženo između januara i maja.

I dalje je relativno malo istraživanja o tome kako vlažne zime utiču na intenzitet požara.

- Klimatske promene su možda uticale na količinu vegetativnog rasta koji je obezbedio gorivo za vatru - kaže Nilsen-Gamon, "ali nije bilo mnogo posla na tu temu“.

Zašto su požari u Teksasu bili tako strašni?

Teksas uglavnom ima više padavina tokom leta, najtoplijeg dela godine, a zimi i u proleće je suvo, ali hladno.

Tanjug/Maxar Technologies via AP
 

- Drugim rečima, ključni faktori za požare ne uklapaju se savršeno: hladno je kada je suvo, a mokro kada je toplo - kaže Flavio Lener, docent za Zemlju i atmosferske nauke na Univerzitetu Kornel u Njujorku. Osim kada je u pitanju ova godina.

Požar "Smoukhause krik" javio se tokom ovog neobičnog vremenskog perioda.

Sredinom februara, nedelju dana pre požara, gradovi u ovoj oblasti oborili su rekorde po visokim temperaturama, dostižući temperature od 28 do 29 stepeni. Zatim je duvao jak, hladan vetar, koji je dostizao brzinu od 112 kilometara na čas, raspirujući plamen i gurajući požare na istok. Još jedan vetar je duvao prema jugu, pomerajući vatre u tom pravcu.

- S obzirom na vremenske prilike i jake vetrove, očekuje se da će klimatske promene izazvati više temperature i veće stope isparavanja, što će dovesti do suvljih materijala koji se lakše pale i sagorevaju - kaže Nilsen-Gamon.

Zašto dugoročne suše dovode do više šumskih požara?

Suša povećava verovatnoću velikih požara isušivanjem tla. Takođe povećava intenzitet požara jer je dostupno više goriva za sagorevanje, a sušenje organskog materijala u zemljištu može znatno otežati suzbijanje požara.

Tanjug/Maxar Technologies via AP
 

- Megasuše mogu da stvore savršene uslove za velike šumske požare. To takođe može otežati suzbijanje šumskih požara zbog ograničene količine vode u regionu - kaže Danijel Tuma, pomoćna profesorka na Institutu za geofiziku Univerziteta u Teksasu.

Ali postoji i druga strana, dodaje Tuma. Zbog suše može doći do manjeg rasta vegetacije, što bi sprečilo ponovno izrastanje vegetacije na već spaljenim površinama. U suštini, ako nema dovoljno vode za rast vegetacije, nema materijala (trave, šiblja, grmlja) za vatru.

Ono što je izvesno, međutim, jeste da će više temperature i uslovi suše u Teksasu verovatno povećati ozbiljnost, učestalost i obim požara u budućnosti. Studija iz 2020. upozorava da bi zainteresovane strane u oblasti vode trebalo da se pripreme za buduće suše koje će biti drugačije od bilo čega što je region doživeo, jer klimatske projekcije predstavljaju rizik od suše "bez presedana“.

Trenutni požar pokazuje koliko jak požar može biti i bez dodatnih pritisaka. Lener je opisao porast požara "Smoukhaus Krik" kao "eksplozivan".

- Nije iznenađujuće videti šumske požare u ovoj oblasti, iako je brzina kojom je ovaj rastao, kao i površina koju je do sada spalio svakako izuzetni. Poput mnogih požara trave i žbunja, vetar je ključni faktor, koji pokreće vatru preko terena brzinom koja efektivno nadmašuje pokušaje suzbijanja požara - kaže Lener.

AP Photo/Julio Cortez
 

Očekuje se da će klima u Teksasu postati sklonija požarima, kaže Lener.

- Verovatnije je da će uslovi pogodni za šumske požare postati češći u Teksasu u budućnosti. Cela država se suočava sa dužim i intenzivnijim uslovima suše, stvarajući "požarno vreme“ - kazao je on.

Neizvesnosti promene klime

Međutim, dodaje on, klimatske promene otežavaju predviđanje toga kojom brzinom i u kojoj meri će Teksas postati podložniji požarima.

- Interesantno je da sa klimatskim promenama posmatramo pomeranje linije podele između ove dve klimatske zone na istok, što znači da se očekuje da će klima u Teksasu, posebno u oblasti Panhandla, postati sklonija požarima.

Kako Vilijams primećuje, padavine tu igraju ključnu ulogu - što može da bude teško predvidljivo.

- Koliko će se to brzo i snažno dogoditi teško je reći, jer mnogo toga zavisi od promene obrazaca padavina. Padavine je mnogo teže predvideti od zagrevanja zbog složenosti procesa koji stvaraju padavine - kaže Vilijams, dodajući da će klimatske promene takođe otežati predviđanje padavina.

Chloe Lake/Texas A&M Forest Service via AP
 

U ovom konkretnom regionu Teksasa, Panhandlu, gde postoje ekstenzivni travnjaci, manje je jasno kako će stalne klimatske promene uopšte uticati na šumske požare, nastavlja Vilijams.

- Da bi zagrevanje imalo pouzdan uticaj na vatru, potrebna su obilna goriva, a na dostupnost goriva za travnjake u ovom regionu snažno utiču promene padavina iz godine u godinu - objasnio je on.

Šta ovo znači za Teksašane?

Ova savezna država je jedan od vodećih izvoznika poljoprivrednih proizvoda u zemlji - 86 procenata zemlje u Teksasu posvećeno je poljoprivrednoj proizvodnji, a industrija zapošljava svakog sedmog Teksašana.

- Gubici stoke i useva su značajni, a infrastrukturna šteta je katastrofalna. Znam rančere koji su izgubili sve. Čak i oni Teksašani koji su dovoljno srećni da spasu svoje stado možda nemaju čemu da se vrate osim pepelu - rekao je Sid Miler, komesar Ministarstva za poljoprivredu Teksasa.

AP Photo/Julio Cortez
 

Industrija se već suočavala sa pritiskom rasprostranjene suše koja je zahvatila državu prošle godine, primoravajući stočare da upravljaju manjim stadima - što je dovelo do viših cena govedine i uticalo na smanjenje proizvodnje govedine na nacionalnom nivou.

To što požar "Smoukhaus krik" nije bio rezultat dugotrajne suše još više zabrinjava Teksašane, ali prati obrazac vremena u državi koji postaje sve češći - ekstremniji. Projekcije podataka predviđaju značajno povećanje površine izgorele u šumskim požarima - na primer, do 2050. godine očekuje se da će Kolorado imati povećanje od 600 odsto u površinama spaljenim u požarima. Kao i uvek, ključ u suočavanju sa ovim događajima je priprema. Upravljanje zemljištem - kroz propisano spaljivanje i upravljanje gorivima - može smanjiti širenje i intenzitet požara.

- Kada imate ovakav događaj bez presedana, postoji šansa da zajednice nisu adekvatno pripremljene jer to jednostavno nisu iskusile ranije - kaže Lener.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike