Šta bi se desilo ukoliko bi princ Vilijam počinio ozbiljan zločin?

05.03.2024

21:03

0

Autor: N.P.

Postoji razlog zašto se ta tema povela baš sada

Šta bi se desilo ukoliko bi princ Vilijam počinio ozbiljan zločin?
Britanski princ Vilijam - Copyright AP Photo/Kin Cheung, Pool

Spekulacije o zdravlju britanske princeze Kejt nastavljaju da se nižu, a misterija se posebno produbila kada njen suprug, princ Vilijam, nije prisustvovao sahrani svog kuma, grčkog kralja Konstantina, "iz ličnih razloga".

Podsetimo, Kejt je u januaru imala operaciju abdomena, a Kensingtonska palata je potvrdila da je zahvat bio uspešan i da se u javnosti neće pojavljivati pre Uskrsa.

Iako je kralj Čarls uslikan u javnosti nakon objavljivanja da boluje od raka, to nije bio slučaj i sa Kejt Midlton.

Profimedia
Na društvenim mrežama se spekuliše da nešto nije u redu sa Kejt Midlton čim se to toliko krije

Na društvenim mrežama se zato pojavio ogroman broj teorija zavere koje sugerišu da kraljevska palata krije podatke o njenom zdravstvenom stanju. I ne samo to, pojavile su maštovite ideje da je princeza u komi, ili da je imala plastičnu operaciju, da ju je princ Vilijam udario i da se razvode i slično...

Kensingtonska palata se nije mnogo obazirala na ove tvrdnje, pa je kratko saopštila da će javnost obaveštavati samo kada bude bilo potrebe za tim.

Sa druge strane, pošto se Vilijam nije odazvao sahrani, a nije precizno objašnjeno zašto, nastale su brojne glasine. Nije pomoglo ni to što se na svim sledećim javnim događajima uredno pojavio.

Jamie Lorriman/Pool Photo via AP
Princeza Kejt i princ Vilijam

Šta bi bilo kad bi bilo

Jedna od teorija je i da budući kralj ima problema sa zakonom, pa su mediji požurili da ispitaju hipotetičku situaciju šta bi se dogodilo ukoliko bi bio optužen za ozbiljan zločin.

Prema pravilima, svaki član kraljevske porodice, osim kralja - npr. kralja Čarlsa, kako je sada slučaj - može biti optužen za neko krivično delo, može mu suditi porota i može biti osuđen.

Pošto je Vilijam naslednik trona, njegov odlazak u zatvor bi bio malo komplikovaniji jer bi, u slučaju da premine njegov otac, on zauzeo njegovu funkciju.

Profimedia
 

Kao kralj imao bi određene pravne privilegije. Primera radi, sva krivična suđenja se održavaju u monarhovo ime i svi zatvorenici su iza rešetaka "prema želji Njegovog visočanstva", što bi značilo da kralj ima ovlašćenje nad njihovim zatvaranjem.

U ekstremnim slučajevima, ukoliko bi Vilijam bio optužen za ozbiljan zločin, usledio bi javni pritisak, posle čega bi najverovatnije bio primoran da abdicira, radije nego da se suoči sa pravnim posledicama.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike