Presedan u komšiluku: NATO otvorio bazu, ali neće pripadati zemlji članici nego Alijansi

04.03.2024

13:51

0

Ova baza će "služiti Severnoatlantskoj alijansi za operativne i taktičke namene"

Presedan u komšiluku: NATO otvorio bazu, ali neće pripadati zemlji članici nego Alijansi
Avio-baza Kučova u Albaniji - Copyright Profimedia

Predsednik Albanije Bajram Begaj zvanično je danas proglasio otvorenom NATO vazduhoplovnu bazu Kučova.

Presedan u dosadašnjoj praksi predstavlja to što će to biti baza koja će pripadati NATO savezu, a ne zemlji članici.

Prema Begajevim rečima, ova baza će "služiti Severnoatlantskoj alijansi za operativne i taktičke namene".

Predsednik Begaj je ocenio da je otvaranje vazduhoplovne bazu Kučova "velika privilegija za Albaniju i jedna od najvećih investicija NATO" u toj zemlji.

- NATO baza simbolizuje most na kome se spajaju prošlost i sadašnjost. To je i simbol bezbednosti, a Albanija nije slučajno izabrana. To je neophodna i dobrodošla investicija jer ruska agresija na Ukrajinu i situacija na Bliskom istoku predstavljaju izazove - rekao je Begaj i istakao da je otvaranje NATO baze Kučova dokaz poverenja saveznika koji u Albaniji vide "dostojnog i posvećenog partnera".

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je veliku zahvalnost svim faktorima koji su pomogli u otvaranju ove baze, od NATO, do lokalnog stanovništva za koje će od sada biti više radnih mesta, kako je rekao.

Albanija je ranije obećala da će investirati u ovu bazu kako bi je osavremenila i omogućila da služi i kao baza albanskog ratnog vazduhoplovstva.

Pored svoje vojne namene ova baza pružaće pomoć susednim zemljama u borbi sa prirodnim katastrofama ili drugim nedaćama, stoga je, prema rečima albanskih zvaničnika, važna ne samo za Albaniju, već i za ceo region.

Baza Kučova predviđena je da se po potrebi koristi za prihvat lovačkih aviona Italije i Grčke koji su zaduženi za zaštitu albanskog vazdušnog prostora u okviru Integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO.

Takođe, italijanska i grčka avijacija pokrivaju Crnu Goru i Severnu Makedoniju i obe zemlje kao i Albanija obavezne su da imaju bazu u koju mogu da slete saveznički lovci.

Gradnja baze pokrenuta je 1952. godine i bila je povezana sa podrškom SSSR-a razvoju Albanske narodne armije kao jednog od oslonaca za pritisak na jugoslovensku politiku.

U vreme pobune 1997. godine civili su ušli u bazu i lomili delove aviona i pokrali sve što se dalo odneti. Posle tih događaja baza je postala je skladište na otvorenom za stare kineske lovce koji su prikupljeni za svih aerodroma do prodaje ili uništenja“, prenela je Balkanska bezbednosna mreža.

Rekonstrukcija baze Kučova počela je u januaru 2022. godine i od tada se radi na ograđivanju i obezbeđenju, kao i na zaštiti okolnog područja u kojem se nalazi ovaj vojni objekat.

Rekonstrukcija je bila deo bilateralnih dogovora koje su postigli albanski premijer Edi Rama i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Američki državni sekretar je potvrdio da će ova baza imati pomoć svih partnerskih zemalja u NATO za opremanje najnovijom tehnologijom.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike