Izrael nastavlja sa kolonizacijom palestinskih teritorija: Grade 3.400 stambenih jedinica na Zapadnoj obali

06.03.2024

19:22

0

Velika većina međunarodne zajednice smatra da su naselja nelegalna po međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava

Izrael nastavlja sa kolonizacijom palestinskih teritorija: Grade 3.400 stambenih jedinica na Zapadnoj obali
Izraelska naselja na Zapadnoj obali - Copyright AP Photo/Ohad Zwigenberg, File

Izraelska vlada odobrila je planove za izgradnju novih 3.400 stambenih jedinica u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema planovima, oko 70 odsto kuća biće izgrađeno u naselju Male Adumim istočno od Jerusalima, a ostatak u Kedaru i Efratu, južno od Vitlejema.

Neimenovani ministar iz izraelske vlade navodno je rekao da izgradnja novih kuća predstavlja odgovor na "smrtonosni palestinski napad" u blizini Male Adumima pre dve nedelje.

Ministar finansija Bezalel Smotrič, koji je zadužen za civilnu administraciju, rekao je da je ukupno 18.515 domova odobreno za izgradnju u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali tokom prošle godine.

- Neprijatelji pokušavaju da nam naude i oslabe, ali mi ćemo nastaviti da izgrađujemo na ovoj zemlji - napisao je na Iksu.

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave sa sedištem na okupiranoj Zapadnoj obali osudilo je odobrenje izgradnje.

AP Photo/Ohad Zwigenberg, File
 

- Naselja su nelegitimna od svog osnivanja, što predstavlja eksplicitan poziv na nastavak spirale nasilja i ratova - navodi se u saopštenju Palestinske uprave.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je razočaranje odlukom izraelske vlade i naveo da SAD vide naselja kao nelegalna, vraćajući se na poziciju koju je poništila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa 2019.

Izrael je izgradio oko 160 naselja u kojima živi oko 700.000 Jevreja otkako je 1967. okupirao Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, zemlju koju Palestinci žele kao deo buduće države.

Velika većina međunarodne zajednice smatra da su naselja nelegalna po međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

Prema podacima UN najmanje 413 Palestinaca ubijeno je od oktobra u sukobima na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim.

U bombardovanju Pojasa Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 30.000 Palestinaca.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike