Saopštene strašne vesti: U poslednjih 12 meseci globalno zagrevanje premašilo prag od 1,5 stepeni

08.02.2024

13:45

0

Naučnici upozoravaju da hitne akcije za smanjenje emisija ugljenika i dalje mogu da uspore tempo

Saopštene strašne vesti: U poslednjih 12 meseci globalno zagrevanje premašilo prag od 1,5 stepeni
Copyright Profimedia

Globalno zagrevanje je prvi put premašilo prag od 1,5 stepeni Celzijusa tokom cele godine, objavila je klimatska služba EU.

Iako ovo prvo jednogodišnje prekoračenje ne krši ciljeve postavljene Pariskim sporazumom 2015. godine, ukazuje na to da se svet sve više približava crvenoj liniji.

Naučnici upozoravaju da hitne akcije za smanjenje emisija ugljenika i dalje mogu da uspore tempo globalnog zagrevanja.

Profesorka Liz Bentli, izvršna direktorka Kraljevskog meteorološkog društva, istakla je da prekoračenje u godišnjem proseku "značajno" i da je to još jedan korak u pogrešnom pravcu, ali je naglasila da postoje jasni putokazi za akciju.

Ograničavanje dugoročnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa iznad "predindustrijskih" nivoa postalo je simbol međunarodnih napora u borbi protiv klimatskih promena.

AP Photo/Michael Probst
 

Izveštaj UN-a iz 2018. naglašava da su rizici od klimatskih promena, poput ekstremnih toplotnih talasa, podizanja nivoa mora i gubitka biodiverziteta, mnogo veći pri zagrevanju od 2 stepena u poređenju sa 1,5 stepeni.

Podaci Službe za klimatske promene Kopernik EU za period od februara 2023. do januara 2024. pokazuju da je prosečna temperatura dostigla 1,52 stepena zagrevanja, što nije iznenađujuće s obzirom na prethodne trendove. Januar je bio osmi rekordno topao mesec zaredom.

Berkeley Earth navodi da je kalendarska godina 2023. bila za više od 1,5 stepeni iznad predindustrijskog nivoa, dok druga naučna tela, uključujući Nasu, navode da je poslednjih 12 meseci imalo prosek nešto ispod 1,5 stepeni zagrevanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike