Sedmica u svetu: Krvave igre na Bliskom istoku, dve godine sukoba u Ukrajini i evropski poljoprivrednici u ratu

25.02.2024

21:12

0

U Americi su se zahuktavale predizborne priče, Asanž se borio poslednjim atomima snage, a priča o Navaljnom privodila se kraju

Sedmica u svetu: Krvave igre na Bliskom istoku, dve godine sukoba u Ukrajini i evropski poljoprivrednici u ratu
Copyright Profimedia AP Photo/Mohammed Dahman/Evgeniy Maloletka/

U nedelji za nama (19-25. februara) borbe na Bliskom istoku su nastavljene, rat Rusije i ukrajine ušao je u treću godinu, a poljoprivrednici u Evropi nisu se smirivali. U Americi su se zahuktavale predizborne priče, Asanž se borio poslednjim atomima snage, a priča o Navaljnom privodila se kraju.

Bliskoistočne krvave igre

Rusija i Kina osudile su Sjedinjene Države zbog blokiranja rezolucije o prekidu vatre u Gazi, iz opkoljene enklave su stigli jezivi prizori povređene i istraumirane dece, a SAD su vršile pritisak na sud u Hagu zbog Izraela.

Printscreen Twitter/ajplus
 

Izraelske snage ubile su trojicu napadača koji su u četvrtak ujutru otvorili vatru na putnike koji su se našli na auto-putu na ulazu u Jerusalim, Huti su pogodili britanski brod u Crvenom moru, koji je stvorio naftnu mrlju koja se širila 29 kilometara, a Netanjahu je izneo plan za Gazu posle rata.

Pregovori o primirju u Pojasu Gaze počeli su u petak u Parizu, gde je donekle postignut dogovor povodom kog se Hamas još nije oglasio, pet civila ubijeno je u terorističkom napadu u Siriji, a Huti su gađali američki tanker: zbog čega su SAD i Velika Britanija raketirali glavni grad Jemena.

Norveški doktor Meds Gilbert, koji je radio u Gazi, rekao je da će još više beba, dece i trudnica umreti u ovoj palestinskoj enklavi od manjka hrane i vode tokom rata, a Iran je osudio napad na Hute, rekavši da je on imao za cilj eskaliranje tenzija u regionu.

Dve godine rata

Profimedia
 

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov ocenio je da u svojoj rusofobičnoj kampanji SAD prepuštaju primat Evropskoj uniji, ali da će "istorija sve postaviti na svoje mesto", Kanada je odlučila da donira više od 800 dronova "skaj rendžer R70" Ukrajini, a predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je na rastuće tenzije i strahove od mogućnosti izbijanja trećeg svetskog rata.

Ustanovljeno je da je Ukrajina, prema preliminarnim informacijama, imala tajna mesta za mučenje i sahranjivanje u gradu Avdejevka, Lavrov je otkrio zbog čega specijalna vojna operacija i dalje traje, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da je situacija na frontu teška za Ukrajince.

Nekadašnji predsednik Rusije i aktuelni zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev najavio je napad na Kijev i rekao da će ove godine pitanje Ukrajine biti rešeno, Ukrajina je počela da gomila vojsku na granici s Belorusijom, a ruski ministar spoljnih poslova izjavio je da Vašington protiv Moskve vodi "ne samo hibridni, već i direktan rat".

AP Photo/Libkos
 

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin izjavio je da je postizanje mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine osujetio bivši britanski premijer Boris Džonson po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proširilo je listu zvaničnika i političara Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na poslednju rundu sankcija evropskog bloka, a Ukrajinci su dronom napali rusku čeličanu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je da avioni F-16 stižu u njegovu zemlju, dok je generalni sekretar NATO-a istakao da će oni moći da napadaju i Rusiju, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok odbacila je pozive za pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a Medvedev je ismejao sankcije Zapada.

Ruska vojska našla je u Avdejevci veliki ratni plen, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakao je da Kijevske vlasti moraju da pođu na pregovore sa Rusijom, inače su Ukrajini dani kao državi odbrojani, a u analizama portala 24sedam možete pročitati koja su bila najvažnija dešavanja tokom dve godine rata na istoku Evrope i šta bi moglo da se dešava u narednoj godini.

Predizborna groznica u SAD

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik)
 

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp otkrio je imena onih koje će možda kandidovati za funkciju potpredsednika SAD, Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je ruskog predsednika Vladimira Putina "ludim kučkinim sinom", što je naišlo na oštre reakcije Moskve i samog ruskog lidera.

PIsalo se da Bajden podržava holandskog premijera Marka Rutea kao sledećeg čoveka na mestu generalnog sekretara NATO-a, a aktuelni lider SAD, inače sklon gafovima, opet se osramotio, pogrešivši ime Julije Navaljne i nazvavši je Jolanda.

Dosije Navaljni

Profimedia
 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su optužbe da je ruski predsednik Vladimir Putin možda umešan u smrt Alekseja Navaljnog apsolutno neosnovane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije izdalo je poternicu za bratom Alekseja Navaljnog, Olegom, a supruzi preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Juliji Navaljnoj, nakratko je suspendovan nalog na društvenoj mreži Iks.

Američki predsednik Džozef Bajden osudio je bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog toga što nije okrivio ruskog lidera Vladimira Putina za smrt Navaljnog, američki novinar Taker Karlson nazavao je idiotima one koji Rusiju krive za smrt opozicionara, a telo preminulog aktiviste predato je njegovoj majci u subotu.

Asanžov poslednji pokušaj

Profimedia
 

Nakon 13 godina borbe s vlastima i sudskih procesa u Engleskoj, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pokušao je ove sedmice da preči ekstradiciju u SAD gde je optužen za špijunažu, ali se on nije pojavio na sudu jer se nije osećao dobro, dok je bivši zvaničnik američke obaveštajne službe Edvard Snouden istakao da Velika Britanija ne može da izruči osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama jer sporazum između Londona i Vašingtona zabranjuje transfer političkih zatvorenika.

SAD ne planiraju da se Asanžu sudi u zemlji, rekao je Dan Kovalik, profesor, advokat za ljudska prava i mirovni aktivista, nego se nadaju da će on da umre u zatvoru, a u analizi portala 24sedam možete pročitati zašto je Asanžov slučaj ponovo na sudu i šta bi se desilo kad bi bio izručen Americi.

Poljoprivrednici u ratu

Stotine čeških poljoprivrednika ušle su u ponedeljak svojim traktorima u Prag, gde su protestovali zbog neslaganja sa poljoprivrednom politikom Evropske unije i čeških vlasti, poljoprivrednici su bili  nezadovoljni i u grčkoj, gde su krenuli na Atinu, a poljoprivrednici u Poljskoj blokirali su ulazak vojne pomoći u Ukrajinu.

Grčki poljoprivrednici blokirali su u utorak granični prelaz Evzoni za ulazak u Grčku, a protestovali su i narednog dana, kad su napravili ozbiljan haos ispred parlamenta u Atini, hiljade farmera krenule su u sredu svojim traktorima ka centru Madrida, francuski farmeri napravili su haos u Parizu kada su upali na sajam i krenuli na predsednika Emanuela Makrona, a zbog čega farmeri širom Evrope protestuju možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike