U celoj Evropi farmeri prave haos, ali u Poljskoj je posebno dramatično: Zašto poljoprivrednici protestuju?

21.02.2024

21:08

1

Demonstranti koji su pre nekoliko dana gađali kancelariju Evropske komisije pre svega su nezadovoljni „boljim tretmanom poljoprivrednih proizvoda uvezenih iz Ukrajine"

U celoj Evropi farmeri prave haos, ali u Poljskoj je posebno dramatično: Zašto poljoprivrednici protestuju?
Copyright Profimedia

Traktori sa poljskim zastavama blokirali su u utorak auto-puteve i glavne raskrsnice na graničnim prelazima zemlje sa Ukrajinom, u sklopu višenedeljnih protesta poljskih farmera.

Poljoprivrednici su čak zaustavili i kamione koji su prevozili vojnu pomoć u Ukrajinu, dok su žito iz susedne zemlje prosipali na ulicu kako bi jasno stavili do znanja da ga ne žele u svojoj državi pod uslovima koji nisu jednaki onima koje oni moraju da ispune.

Demonstranti koji su pre nekoliko dana gađali kancelariju Evropske komisije pre svega  su nezadovoljni „boljim tretmanom poljoprivrednih proizvoda uvezenih iz Ukrajine na poljskom tržištu, pa i na tržištu EU“, rekao je Konrad Rekas, poljski političar i nezavisni komentator.

Takođe je napomenuo da su Poljaci svesni da su ukrajinsku poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju preuzele međunarodne korporacije „ili da je još uvek u rukama kosmopolitskih oligarha, kao što takozvane ukrajinske transportne kompanije imaju vlasnike u Nemačkoj ili Holandiji“.

- Međutim, ovo ne menja činjenicu da kontaminirana hrana (zloglasno „tehničko brašno") često stiže u Evropu u nekontrolisanim količinama iz Ukrajine (neretko preko Litvanije). Veliki strani diskontni lanci u Poljskoj takođe već nabavljaju osnovne proizvode iz Ukrajine. Zauzvrat, takozvane ukrajinske transportne kompanije niti su vezane zakonskim propisima EU u vezi sa minimalnom cenom niti su u skladu sa principima zdravlja i bezbednosti - naglasio je poljski komentator.

Upitan šta nevoljnost Kijeva izađe iz ćorsokaka govori o odnosu između dve zemlje, Rekas je rekao da se „Poljaci osećaju kao da Kijev ekonomski dominira nad njima" i da su se u poslednje dve godine poljski resursi smanjivali dok su „zahtevi Ukrajinaca rasli".

- Prosečan Poljak više ne želi da kupuje u evropskim prodavnicama za Ukrajince, a mi smo užasnuti kada vidimo pad prihoda i porast troškova života Poljaka. Ukrajinci u Poljskoj su oslobođeni ovih briga jer je novi Sejm produžio porez i socijalna prava Ukrajinaca u Poljskoj do juna. Sve to dovodi do toga da sve više Poljaka smatra da treba pomoći onima kojima je pomoć potrebna, ali da treba reći „ne" ukrajinskim privilegijama - zaključio je Rekas.

Poljsko-ukrajinski odnosi značajno su se pogoršali prošle godine zbog priliva ukrajinskog žita u EU. Poljska je, zajedno sa Slovačkom i Mađarskom, jednostrano produžila zabranu bescarinskog uvoza ukrajinskog žita nakon što su ograničenja koje je EU uvela istekla 15. septembra 2023. godine.

Ukrajina je odgovorila podnošenjem žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), ali je zamenik ukrajinskog ministra ekonomije Taras Kačka rekao krajem septembra da će Kijev povući žalbu STO protiv tri zemlje EU ako obezbede garancije da ubuduće neće ograničavati uvoz žitarica.

Haos širom Evrope

Poljoprivrednici protestuju širom Evropske unije, govoreći da se suočavaju sa rastućim troškovima i porezima, birokratijom, prekomernim ekološkim pravilima i konkurencijom jeftinog uvoza hrane.

Profimedia
 

Demonstracije se održavaju nedeljama unazad u zemljama među kojima su Francuska, Nemačka, Belgija, Holandija, Poljska, Španija, Italija i Grčka.

Dok su mnoga pitanja specifična za državu, problemi širom Evrope se razlikuju.

Uvoz

Demonstracije u istočnoj Evropi fokusirale su se na, kako farmeri kažu, nelojalnu konkurenciju velikih količina uvoza iz Ukrajine, za koju se EU odrekla kvota i carina otkad je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju.

Poljski farmeri blokiraju saobraćaj na granici sa Ukrajinom, za koju Kijev kaže da utiče na njegovu odbrambenu sposobnost i pomaže ciljevima Rusije.

Češki farmeri su dovezli traktore u centar Praga, ometajući saobraćaj izvan ministarstva poljoprivrede.

Profimedia
 

Poljoprivrednici negoduju zbog uvoza jer kažu da on vrši pritisak na evropske cene, a da ne ispunjavaju ekološke standarde nametnute poljoprivrednicima iz EU.

Obnovljeni pregovori za zaključivanje trgovinskog sporazuma između EU i južnoameričkog bloka Merkosur takođe su izazvali nezadovoljstvo zbog nelojalne konkurencije u šećeru, žitu i mesu.

Pravila i birokratija

Poljoprivrednici se protive preteranoj regulativi, uglavnom na nivou EU. U centru pažnje su nova pravila EU o subvencijama, kao što je zahtev da se 4 procenta poljoprivrednog zemljišta ostavi u ugaru, što znači da se ne koristi neko vreme.

Oni takođe osuđuju birokratiju, a francuski farmeri kažu da njihova vlada komplikuje implementaciju.

AP Photo/Matthieu Mirville
 

U Španiji su se farmeri žalili na „zagušujuću birokratiju“ sastavljenu u Briselu koja narušava profitabilnost useva.

U Grčkoj farmeri zahtevaju veće subvencije i bržu nadoknadu štete za useve i stoku izgubljenu u poplavama 2023. godine.

Rast cena dizel goriva

U Nemačkoj i Francuskoj, najvećim poljoprivrednim proizvođačima u EU, farmeri su se bunili protiv planova za ukidanje subvencija ili poreskih olakšica na poljoprivredni dizel. Grčki farmeri žele da se smanji porez na dizel.

Profimedia
 

U Rumuniji su protesti sredinom januara uglavnom održavani zbog visoke cene dizela.

Prihodi

Mnogi proizvođači u Francuskoj kažu da su vladini napori da smanji inflaciju hrane doveli do toga da nisu u mogućnosti da pokriju visoke troškove za energiju, đubrivo i transport.

Šta rade vlade?

Evropska komisija je krajem prošlog meseca predložila da se ograniči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine uvođenjem „kočnice u slučaju nužde“ za najosetljivije proizvode, živinu, jaja i šećer, ali proizvođači kažu da to nije dovoljno.

Komisija je takođe poštedela farmere u EU u 2024. godini od obaveze da deo svoje zemlje ne obrađuju dok i dalje primaju isplate za podršku farmama u EU, ali će umesto toga morati da uzgajaju useve bez korišćenja pesticida.

Profimedia
 

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio je mere koje uključuju kontrolu kako bi se osiguralo da uvezena hrana nema tragove pesticida zabranjenih u Francuskoj ili EU i pregovore da se poljoprivrednicima obezbede veće cene, a da se birokratija i regulativa olabave.

Pariz i Berlin su popustili pod pritiskom i odustali od planova za ukidanje subvencija ili poreskih olakšica na poljoprivredni dizel. U Rumuniji je vlada preduzela mere da poveća subvencije za dizel, reši stope osiguranja i ubrza isplatu subvencija.

U Portugaliji je prelazna vlada najavila paket hitne pomoći u vrednosti od 500 miliona evra, uključujući 200 miliona evra za ublažavanje uticaja dugotrajne suše.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike