Brod koji su pogodili Huti stvorio naftnu mrlju dugu 29 kilometara u Crvenom moru: Puni se vodom, ali ne smeju da mu priđu (FOTO)

24.02.2024

12:22

0

Centralna komanda SAD saopštila je da je plovilo trenutno usidreno dok voda ulazi u njega

Brod koji su pogodili Huti stvorio naftnu mrlju dugu 29 kilometara u Crvenom moru: Puni se vodom, ali ne smeju da mu priđu (FOTO)
Copyright Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Teretni brod koji je u ponedeljak pogođen balističkom raketom Huta stvorio je 29 kilometara dugu naftnu mrlju u Crvenom moru, a voda i dalje prodire u njega, izjavila su u petak dva američka zvaničnika.

M/V Rubymar, brod pod zastavom Belizea, registrovan u Velikoj Britaniji, u vlasništvu Libana, prevozio je 41.000 tonu đubriva kada ga je u ponedeljak pogodila jedna od dve balističke rakete ispaljene sa teritorije Huta u Jemenu.

Centralna komanda SAD saopštila je da je brod trenutno usidren dok voda ulazi u njega.

- Huti nastavljaju da demonstriraju nepoštovanje prema uticaju svojih neselektivnih napada na region, preteći ribarskoj industriji, obalnim zajednicama i uvozu zaliha hrane - saopštila je Centralna komanda SAD.

Jedan od američkih zvaničnika rekao je da opasnost od novih napada Huta u Crvenom moru, u kombinaciji sa stanjem vode, otežava bezbedan dolazak do broda i pokušaje da se on odvuče do luke.

Tanjug/Planet Labs PBC via AP
 

Šteta koju je pretrpeo Rubymar potencijalno je najveća koju je napad Huta izazvao na nekom plovilu tokom nekoliko meseci ciljanja brodova u Crvenom moru i Adenskom zalivu u znak protesta zbog neselektivnog granatiranja Pojasa Gaze u kom je stradalo više od 29.600 ljudi.

Nije precizirano kakva supstanca izaziva mrlju.

Centralna komanda SAD saopštila je ove nedelje da je Rubymar poslao poziv za pomoć nakon napada i da su mu pomogli koalicioni ratni brod i još jedan trgovački brod, koji su posadu odvezli u obližnju luku.

Prema dostupnim informacijama, to je prvi put da je posada bila primorana da evakuiše brod nakon što su ga pogodili Huti. Mnogi od brodova pogođeni projektilima Huta bili su u mogućnosti da nastave svoje putovanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike