Poljoprivrednici u Poljskoj blokiraju ulazak vojne pomoći u Ukrajinu: Barikade na nekoliko puteva, prosipali žito na zemlju (VIDEO)

20.02.2024

16:14

0

U video-snimcima koji su objavljeni na ukrajinskim Telegram kanalima prikazani su demonstranti koji govore da „ne podržavaju Ukrajince“ i „ovo je Poljska, a ne Brisel“

Poljoprivrednici u Poljskoj blokiraju ulazak vojne pomoći u Ukrajinu: Barikade na nekoliko puteva, prosipali žito na zemlju (VIDEO)
Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljski farmeri koji zahtevaju prekid priliva jeftinijih proizvoda blokiraju kamione koji prevoze vojnu pomoć za Kijev, tvrdi ukrajinski aktivista. Demonstranti su ranije obećali da će ometati transport robe ne samo preko kontrolnih punktova za vozila, već i železnicom.

Poljske kamiondžije i farmeri počeli su da postavljaju redovne blokade na granici sa Ukrajinom u oktobru 2023. godine, protestujući protiv odluke EU da izuzme ukrajinske prevoznike da traže dozvole za ulazak u blok. Aktivisti insistiraju da su mere koje su uvedene od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva početkom 2022. dovele do nelojalne konkurencije i snizile cene poljoprivrednih proizvoda.

Blokade su nakratko ukinute u januaru nakon što je vlada u Varšavi obećala da će ponovo uspostaviti sistem dozvola za ukrajinske kamiondžije i uvesti subvencije za poljski kukuruz. Međutim, protesti su nastavljeni ranije ovog meseca nakon što je Evropska komisija predložila produženje suspenzije carina na poljoprivredne proizvode iz Ukrajine i Moldavije do 2025. godine.

U objavi na Iksu (bivši Tviter) u ponedeljak, ukrajinski dobrovoljac Nazar Smik, koji sebe opisuje kao nekoga ko nabavlja vojnu opremu i vozila za kijevske trupe, požalio se da su njegovi „kamioni stajali sa vojnom opremom na granici za tri dana” zbog blokade.

U video-snimcima koji su objavljeni na ukrajinskim Telegram kanalima prikazani su poljski demonstranti koji govore da „ne podržavaju Ukrajince“ i „ovo je Poljska, a ne Brisel“.

Na društvenim mrežama i Telegramu kruže i snimci na kojima se vidi kako poljski demonstranti bacaju ukrajinsko žito iz teretnih vagona na zemlju.

Sličan incident sa nekoliko ukrajinskih kamiona odigrao se ranije ovog meseca na graničnom prelazu Dorohusk.

Nekoliko dana ranije, hiljade farmera demonstriralo je u otprilike 260 zajednica širom Poljske sa svojim traktorima i teškom mehanizacijom. Sindikat „Solidarnost“ koji stoji iza skupova optužio je poljsku vladu da se povinuje smernicama EU o „uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike