Aktivista razotkrio plan Vašingtona: Americi ne odgovara da se Asanžu sudi, čekaju da umre u zatvoru

22.02.2024

16:24

0

Kako je naveo, dokumentovani dokazi da je CIA planirala da ubije osnivača Vikiliksa govore u prilog tome

Aktivista razotkrio plan Vašingtona: Americi ne odgovara da se Asanžu sudi, čekaju da umre u zatvoru
Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali)

Poslednji pokušaj suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da izbegne izručenje u Sjedinjene Američke Države počeo je u utorak, a nekoliko dana ranije njegova supruga i advokat Stela Asanž upozorila je da bi, ako novinar uskoro ne bude pušten, stres zbog slučaja i zatočeništva mogli da ga ubiju, dodajući da će „sigurno umreti“ ako bude izručen SAD.

- Njegovo zdravlje je u opadanju, psihički i fizički. Njegov život je u opasnosti svakog dana koji provede u zatvoru, a ako bude izručen, umreće - rekla je Stela Asanž na brifingu za medije u Londonu.

Džulijan Asanž, državljanin Australije, mogao bi da se suoči sa do 175 godina zatvora u slučaju izručenja Americi pod optužbom za špijunažu.

Međutim, SAD ne planiraju da se Asanžu sudi u zemlji, rekao je za Sputnjik Dan Kovalik, profesor, advokat za ljudska prava i mirovni aktivista.

- Ako bude poslat u SAD, oni će samo odlagati suđenje koliko god mogu kako bi mogli da garantuju da će umreti u zatvoru. To je oduvek bio plan - objasnio je Kovalik.

Aktivista je napomenuo i da postoje dokumentovani dokazi da je CIA planirala da ubije Asanža 2017. godine, što je otkrilo njihove namere.

Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali)
Stela Asanž

- Čak i ako verujete da je istina sve za šta ga terete, on nije optužen ni za kakav nasilni zločin. Nema razloga da bude u zatvoru dok čeka ekstradiciju... Drže ga tamo da bi umro - rekao je Kovalik.

Američka vlada bi želela da izbegne suđenje Asanžu, tvrdi Kobalik, jer bi njihova nedela izašla na videlo.

- Advokati mogu pozvati bivšeg državnog sekretara ili bivšeg sekretara odbrane. To bi bio cirkus i ne bi išlo u korist Americi. Bili bi pozvani ljudi iz američke vlade, sadašnje i bivše, da pričaju o svojim zločinima, da pričaju o ratnim zločinima, stvarima koje su Džulijan Asanž i Vikiliks razotkrili. Dakle, oni ne žele to - predviđa Kovalik.

Profimedia
 

Voditelj Sputnjikove emisije "Kritični čas" Vilmer Leon pomenuo je nedostatak podrške u američkim medijima za Asanža, čak i kada ti mediji izveštavaju o otkrićima Vikiliksa. Posebno je ukazao na članak Vašington posta koji je uključivao pasus „Američki tužioci žele da mu se sudi. Navode da je prekršio Zakon o špijunaži kada se urotio da pribavi hiljade poverljivih dokumenata u vezi sa američkim ratovima u Iraku i Avganistanu".

- Pa, ako se urotio, šta onda radi Vašington post? Šta radi Njujork tajms? Šta većina mejnstrim medija radi dok prikuplja informacije za svoje priče? - zapitao se Leon.

- Čak su prikupili informacije sa VikiLeaksa... Njujork tajms, Vašington post... A ti mediji nisu stajali na strani Džulijana Asanža kada su koristili njegove materijale za svoje priče. To je stvarno sramota. Mislim, cela stvar je samo travestija. To je apsolutna travestija svake ideje o pravilnom postupku i pravdi - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike