Zašto je Asanžov slučaj ponovo na sudu i šta bi se desilo kad bi bio izručen Americi?

20.02.2024

21:16

0

Višegodišnja saga mogla bi da bude okončana ove nedelje, a mogla bi da se nastavi i u Evropi

Zašto je Asanžov slučaj ponovo na sudu i šta bi se desilo kad bi bio izručen Americi?
Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali)

Džulijan Asanž ima poslednju šansu da spreči britanske zvaničnike da ga izruče SAD tokom dvodnevnog saslušanja na Višem sudu u Londonu.

Sud će saslušati njegovu poslednju žalbu protiv slanja u SAD, gde se suočava sa optužbama za pomaganje bivšoj vojnoj analitičarki Čelsi Mening da preuzme strogo poverljive obaveštajne fajlove koje je Vikiliks objavio na internetu. Međutim, sam Asanž nije se pojavio na saslušanju u utorak jer se, prema rečima njegovog advokata, ne oseća dobro.

Asanžova supruga kaže da će „umreti u američkom zatvoru" ako bude izručen, a njegov pravni tim je obećao da će uložiti konačnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava ako ovonedeljni pokušaj ne uspe.

Šta je uradio Vikiliks i kako je Asanž bio umešan?

Vikiliks je 2010. i 2011. objavio stotine hiljada američkih vojnih i diplomatskih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Više puta je opisan kao „jedna od najvećih oztvorenih baza poverljivih informacija u istoriji Sjedinjenih Država“.

24sedam/M. Sh
 

Tužioci, političari i obaveštajna zajednica kažu da je obelodanjivanje ugrozilo živote agenata koji rade na terenu, dok pristalice Vikiliksa tvrde da je pomoglo da se razotkriju navodne zloupotrebe Američke vlade.

Dokumenti koji su procurili došli su od Čelsi Mening, koja je u to vreme radila kao analitičar za američku vojsku u Iraku.

Tada je bila poznata kao redov Bredli Mening, ali se sada identifikuje kao žena.

Prema optužnici, Mening je „skinuo četiri skoro kompletne baze podataka iz odeljenja i agencija SAD”.

One su sadržale „otprilike 90.000 izveštaja o značajnim aktivnostima vezanim za rat u Avganistanu, 400.000 izveštaja o značajnim aktivnostima vezanim za rat u Iraku, 800 izveštaja o proceni pritvorenika u zalivu Gvantanamo i 250.000 depeša američkog Stejt departmenta”.

Među 750.000 objavljenih dokumenata Vikiliksa bio je i video-snimak iz 2007. koji pokazuje kako američki helikopter puca na grupu civila u Bagdadu. U napadu je poginulo 12 ljudi, uključujući dvoje ranjene dece i dva Rojtersova fotografa.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Prema optužnici, oko 7. marta 2010. Mening i Asanž su razgovarali o vrednosti izveštaja o proceni pritvorenika u zalivu Gvantanamo.

Tužioci kažu da imaju sudske dokumente koji dokazuju da je Mening rekao da „sada šalje sve na zajedničku radnu grupu kod Asanža“.

U novinama se navodi da je kasnije kazao Asanžu: „Posle ovoga to je sve što mi je zaista ostalo“, na šta je Asanž odgovorio: „Znatiželjne oči nikada ne presuše prema mom iskustvu“.

Sledećeg dana, kako se navodi u optužnici, Asanž je „pristao da pomogne Meningu u razbijanju lozinke pohranjene na kompjuterima američkog Ministarstva odbrane, koji su povezani na tajni internet protokol“.

„Mening je uspeo da se prijavi na računare pod korisničkim imenom koje nije pripadalo njemu“, navodi se u optužnici i dodaje da je Asanž obezbedio poseban softver za hakovanje sistema.

- Mening je zatim koristila kompjuter da preuzme sve što je Vikiliks kasnije objavio - zaključuje se u optužnici, između 28. marta i 9. aprila.

Mening je uhapšen, sudio mu je vojni sud, a kasnije je 2013. osuđen za razna krivična dela špijunaže i na 35 godina zatvora.

AP Photo/Markus Schreiber
Čelsi Meing

Nekoliko dana pre nego što je napustio funkciju 2017, predsednik Barak Obama smanjio mu je kaznu i on je pušten na slobodu.

Međtuim, ponovo je zatvoren 2019. godine nakon što je odbio da svedoči u istrazi velike porote o Vikiliksu i njegovoj umešanosti u američke izbore 2016. godine.

Američki zvaničnici su rekli da je bilo ruskog mešanja u glasanje, ali Asanž nikada nije optužen zbog tog navoda.

Vikiliks je objavio mejlove hakovane tokom predsedničke kampanje Hilari Klinton, što je dovelo do toga da su demokrate tužile veb-stranicu, kao i rusku državu i predizborni tim Donalda Trampa 2016.

Za šta je optužen?

Kada je Asanž uhapšen u ambasadi Ekvadora u maju 2019. godine, američka optužnica protiv njega je otpečaćena, otkrivajući samo jednu optužbu za „zaveru radi sprovođenja kompjuterskog upada“.

To je kasnije tog meseca prošireno na 17 novih optužbi u skladu sa Zakonom o špijunaži SAD, uključujući zaveru za dobijanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani, zaveru radi sprovođenja kompjuterskih upada, dobijanje informacija o nacionalnoj odbrani i otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani.

Profimedia
 

Optužnicu je podigao Istočni okrug Virdžinije i ako bi bio proglašen krivim po svim tačkama, mogao bi da dobije ukupnu kaznu od 170 godina zatvora.

U junu 2020. američka velika porota donela je odluku da „proširi obim“ Asanžovih navodnih kompjuterskih upada na tvrdnje da je radio sa hakerima kako bi pomogao u ilegalnom dobijanju informacija za Vikiliks.

Kako je do sada izbegavao ekstradiciju?

Asanžov politički azil u Londonu datira još od švedskog naloga za hapšenje iz 2010. zbog navodnih optužbi za silovanje.

Sklonio se u ambasadu nakon što nije uložio žalbu na ekstradiciju Švedskoj, strahujući da SAD planiraju optužbe protiv njega i da bi tamo mogao biti poslat nakon presude u toj skandinavskoj zemlji.

Asanž je bio u ambasadi sedam godina, kada je švedski slučaj zastario, ali su tada SAD počele da sastavljaju sopstveni slučaj.

Profimedia
 

Na kraju je Forin ofis optužio Ekvador da sprečava ispravan tok pravde, a južnoamerička nacija je povukla svoju ponudu za azil, otvarajući put Asanžu da bude uklonjen iz ambasade i uhapšen 2019.

Od tada se nalazi na jugu Londona u zatvoru Belmarš, poznatom po maksimalnom obezbeđenju.

U januaru 2021. sudija je presudio da on ne može biti izručen zbog rizika od samoubistva u američkom zatvoru, ali je odluka kasnije poništena nakon što su SAD dale dodatna uveravanja.

Ove nedelje biće okončana poslednja faza žalbenog procesa u Velikoj Britaniji.

Uoči saslušanja njegova supruga Stela Asanž, sa kojom se oženio dok je bio u Belmaršu u martu 2022, rekla je: „Njegovo zdravlje je u opadanju, fizički i psihički. Njegov život biće u opasnosti svaki dan tokom kog bude bio u zatvoru - i ako bude izručen, umreće".

Asanžova rodna Australija pokušala je da interveniše u slučaju, ali do sada bezuspešno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike