Lukašenko alarmirao svet: Ima razloga da budemo zabrinuti zbog trećeg svetskog rata

20.02.2024

15:21

0

Beloruski predsednik ukazao je i na prisustvo značajnih vojnih snaga NATO-a u blizini granica Rusije i njegove zemlje

Lukašenko alarmirao svet: Ima razloga da budemo zabrinuti zbog trećeg svetskog rata
Aleksandar Lukašenko - Copyright Alexander Astafyev/Sputnik, Government Pool Photo via AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je na rastuće tenzije i strahove od mogućnosti izbijanja trećeg svetskog rata, ističući da je vojna moć postala primarni faktor u globalnim političkim odlukama.

- Vojna moć je postala glavni argumet svetskih sila u rešavanju pitanja. Kao da nije bilo milionskih gubitaka i strahota Prvog i Drugog svetskog rata. Sad nas je zapljusnuo informacioni talas predstojećeg trećeg svetskog rata o kom svi pričaju i razloga za zabrinutost ima - kazao je Lukašenko.

Beloruski predsednik ukazao je i na prisustvo značajnih vojnih snaga NATO-a u blizini granica Rusije i njegove zemlje, gde se, prema njegovim rečima, nalazi stotine oklopnih vozila, aviona i helikoptera.

- U neposrednoj blizini Belorusije i Rusije, u okviru operacija Alijanse koje se izvode u Evropi, razmešteno je oko 32.000 vojnika iz kontingenata zajedničkih oružanih snaga NATO i SAD, uključujući više od 1.000 jedinica oklopnih vozila, oko 160 artiljerijskih sistema i minobacača, 235 aviona i helikoptera - rekao je Lukašenko, ocenivši da Zapad svim silama želi da uvuče Belorusiju u rat.

On je istakao i da treba odbaciti iluzije o diplomatskom rešenju globalnih tenzija, tvrdeći da međunarodne organizacije više nemaju autoritet i da često služe interesima pojedinih zemalja, dok Belorusija nije jedna od njih.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike