Potez predsednika razbesneo pola zemlje: Zbog čega su izbili smrtonosni protesti u Senegalu?

23.02.2024

21:15

0

Najmanje tri osobe su poginule u demonstracijama, dok je više od 200 uhapšeno

Potez predsednika razbesneo pola zemlje: Zbog čega su izbili smrtonosni protesti u Senegalu?
Copyright Profimedia

Pojačane tenzije u Senegalu uzrokovane odlaganjem predsedničkih izbora izazvale su široko rasprostranjenu zabrinutost zbog pretnje demokratiji u regionu pogođenom državnim udarima.

Najmanje tri osobe su poginule u demonstracijama koje su usledile zbog odlaganja, a više od 200, uključujući novinare, uhapšeno je širom zemlje tokom protesta protiv tog poteza.

Zašto su predsednički izbori odloženi?

Senegalski predsednik Maki Sal, koji se ne kandiduje za treći mandat, objavio je 3. februara odluku o odlaganju glasanja za deset meseci, samo nekoliko nedelja pre zakazanog datuma izbora 25. februara.

Sal, koji je prvi put izabran 2012. za sedmogodišnji mandat, a drugi put 2019. na pet godina, rekao je da je potpisao dekret kojim se ukida zakon koji nalaže da se izbori održavaju svakih pet godina.

On je naveo spor između pravosuđa i saveznih poslanika oko isključenja ključnih opozicionih kandidata sa konačne izborne liste koju je objavio Ustavni savet - najviši izborni organ Senegala.

AP Photo/Sylvain Cherkaoui, File
Maki Sal

Usmane Sonko, lider Senegalske partije patriota za rad, etiku i bratstvo (PASTEF), i Karim Vad, sin bivšeg senegalskog predsednika Abdulaja Vada, bili su među onima koji su izostavljeni sa liste jer navodno ne ispunjavaju postavljene kriterijume.

Sonko, koji je u centru političkih nemira od 2021. godine, diskvalifikovan je zbog krivičnog dosijea nakon što je zatvoren 2023. godine pod optužbom da je „korumpirao maloletnike” i „podsticao pobunu”.

Vejd je diskvalifikovan zbog dvojnog, francuskog i senegalskog državljanstva, kojeg se kasnije odrekao. Njegova Senegalska demokratska partija (PDS) podnela je zvaničan zahtev za odlaganje izbora nakon što je optužila dvoje sudija Ustavnog saveta za „korupciju“ i „diskriminaciju“ u vezi sa sastavljanjem registra.

U januaru su poslanici usvojili predlog za istragu ovih navoda.

Koji je novi datum izbora?

Senegalski poslanici odobrili su izmenjeni izborni zakon dva dana nakon ukaza predsednika, pomerajući glasanje za 15. decembar. Od 165 poslanika Narodne skupštine, 105 je podržalo zakon, dok su bezbednosne snage navodno uhapsile nekoliko opozicionih poslanika koji su pokušali da blokiraju proces parlamentarnog glasanja.

Profimedia
 

Sal je izjavio da će pokrenuti nacionalni dijalog i primeniti mere "pomirenja" kako bi rešio probleme i otvorio put mirnom izbornom procesu.

Nasilni protesti i optužbe o „nasilnom produžetku vlasti“

Neočekivano desetomesečno odlaganje dočekao je opšti gnev. Opozicioni kandidati i organizacije civilnog društva označili su to kao „udar na institucije“.

Smrtonosni sukobi izbili su širom zemlje, uključujući i glavni grad Dakar, između policije i demonstranata, koji su prkosili vladinim naredbama protiv demonstracija nakon što su opozicioni kandidati pozvali pristalice da „brane demokratiju“.

Senegal nikada nije odlagao izbore od sticanja nezavisnosti od Francuske pre više od šest decenija. Vlasti u bivšoj francuskoj koloniji, jednoj od najstabilnijih demokratija u Africi, privremeno su blokirale pristup internetu zbog nasilja.

Profimedia
 

Uz dugogodišnje nepoverenje u Sala, oko 20 političkih rivala ga je optužilo da pokušava da produži svoj sadašnji mandat, koji ističe 2. aprila. On je bio kritikovan zbog „političkog lova na veštice“ nakon nedavnog obračuna sa opozicijom, uključujući zatvaranje PASTEF-ovog Sonka. Više desetina protivnika podnelo je pravne prigovore protiv zakona o odlaganju glasanja.

Reakcije međunarodnih i regionalnih partnera

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je „veoma zabrinuta" zbog eskalacije nemira u Senegalu, osuđujući „nepotrebnu i nesrazmernu upotrebu sile protiv demonstranata i ograničenja građanskog prostora".

Afrička unija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) naložile su senegalskim vlastima da vrate prvobitni datum izbora. Prošle nedelje je ECOWAS, koji je bio upleten u sporove sa Burkinom Faso, Malijem i Nigerom oko obnavljanja demokratske vladavine nakon puča u ovim državama članicama, poslao diplomatsku misiju u Senegal da razgovara o političkoj situaciji.

Kako su reagovale senegalske pravne vlasti?

Ustavni savet, koji odlučuje o glasanju o žalbama u Senegalu, intervenisao je prošle nedelje, proglasivši odluku predsednika Sala „neustavnom“.

Profimedia
 

Najviši izborni organ ukinuo je zakon kojim je pomereno glasanje i naložio vlastima da ih održe što je pre moguće.

Koja su najnovija dešavanja?

Kao odgovor na presudu i rastući regionalni i međunarodni pritisak, senegalski lider je prošlog petka obećao da će organizovati predsedničke izbore „što je pre moguće“. Salov neuspeh da odmah odredi novi datum izazvao je zabrinutost među opozicionim kandidatima, od kojih neki pozivaju da se izbori održe pre aprila, kada ističe Salov mandat.

U utorak je 16 predsedničkih kandidata u zajedničkom saopštenju navelo da „neobjašnjiva sporost” u primeni odluke Ustavnog saveta pokazuje nespremnost predsednika da pokrene proces promene vlasti.

U međuvremenu, Savet je u utorak objavio ažuriranu listu kandidata za odložene predsedničke izbore, uklanjajući Rouz Vardini, jednu od prvih 20, koja je povukla svoju kandidaturu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike