Ukrajina gomila vojsku na granici s Belorusijom! Ministarstvo odbrane zapretilo: Ako izgube kočnice, obaraćemo ih!

22.02.2024

12:51

0

Beloruska vojska budno prati svaki korak susedne zemlje

Ukrajina gomila vojsku na granici s Belorusijom! Ministarstvo odbrane zapretilo: Ako izgube kočnice, obaraćemo ih!
Copyright AP Photo/LIBKOS

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin saopštio je da je Ukrajina koncentrisala grupu od 112.000 do 114.000 vojnika na granici sa Belorusijom.

Od toga je, kako je naveo, oko 17.000 njih angažovano u direktnoj zaštiti granice, ali je naglasio da to ne zahteva dodatno koncentrisanje vojnih snaga Belorusije.

On je takođe upozorio na mogućnost formiranja udarnih grupa pod maskom vojnih vežbi NATO-a duž beloruskih granica, naglašavajući potrebu za pažljivim praćenjem i odgovorom na takve aktivnosti.

- Primećeno je aktivno kretanje. Glavnokomandujući su dobili zadatak da se ne uspavaju. Vojne grupe mogu se formirati pod maskom vojnih vežbi, a naš glavni zadatak je da uvidimo da li se to dešava ili ne. U toku je faza formiranja grupa u okviru vežbi koje su najavili. Pažljivo pratimo koje poligone koriste, broj trupa i ostalo. Ako to zaista preraste u stvaranje moćnijih grupa ili nešto drugo, uslediće naš odgovor - kazao je Hrenjin, ističući da bi rekacija bila "maksimalno adekvatna".

Hrenjin je naveo da zapadna Evropa predvođena SAD sprovodi mere pripreme za vojne akcije, sugerišući da su te akcije usmerene protiv Belorusije.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Takođe je naglasio da je zabeleženo nekoliko incidenata u vazdušnom prostoru Belorusije od avgusta prethodne godine i istakao da je beloruska vojska reagovala na svaki od njih, uključujući i podizanje borbene avijacije i povećanje pripravnosti protivvazdušne odbrane.

- Kada je potrebno, podignemo borbenu avijaciju, podiže se stepen pripravnosti PVO i raketnih snaga. Ako oni potpuno izgube kočnice, mi, naravno, nećemo oklevati, obaraćemo ih - poručio je Hrenjin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike