Snouden o Asanžu: On je politički zatvorenik i Britanija ne može da ga izruči SAD!

20.02.2024

16:27

0

Džulijan Asanž se danas nije pojavio na sudu

Snouden o Asanžu: On je politički zatvorenik i Britanija ne može da ga izruči SAD!
Edvard Snouden - Copyright Profimedia

Velika Britanija ne može da izruči osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama jer sporazum između Londona i Vašingtona zabranjuje transfer političkih zatvorenika, smatra bivši zvaničnik američke obaveštajne službe Edvard Snouden.

- Nečuven deo višegodišnjeg "suđenja" u Velikoj Britaniji s ciljem osude Džulijana Asanža na smrt u američkoj tamnici jeste to što je žrtva njegovog "zločina" (novinarstva) država, a ne pojedinac - što predstavlja definiciju političkog prestupa, čije izručenje između SAD i UK izričito zabranjuje - napisao je Snouden na X platformi.

Džulijan Asanž se danas nije pojavio na sudu, a neće se uključiti u saslušanje ni putem video-linka iz zatvora, iako mu je to omogućeno.

Asanžov advokat se zahvalio sudu na naporima koje je uložio da vidi da li može da prisustvuje, ali je istakao da se njegov klijent danas ne oseća dobro i da stoga uopšte ne može da prisustvuje saslušanju.

Profimedia
Džulijan Asanž

Podsetimo, danas je počelo dvodnevno saslušanje povodom žalbe osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji je uložio prigovor na odluku o izbručenju u SAD iz Britanije.

Asanž se nalazi se u zatvoru u Velikoj Britaniji od 2019. godine, a SAD ga traže zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je 2021. da ga treba izručiti, odbacujući tvrdnje da njegovo loše mentalno zdravlje znači da bi mogao sebi da oduzme život u američkom zatvoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike