Netanjahu predstavio plan za Pojas Gaze: Palestinci se pobunili zbog spornih detalja, ovo je 11 glavnih tačaka

23.02.2024

12:37

0

Prema dokumentu, predstavljenom članovima izraelskog bezbednosnog kabineta u četvrtak, Izrael će zadržati bezbednosnu kontrolu nad svim zemljištem zapadno od Jordana

Netanjahu predstavio plan za Pojas Gaze: Palestinci se pobunili zbog spornih detalja, ovo je 11 glavnih tačaka
Copyright AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio je plan za Pojas Gaze posle rata, što je njegov prvi zvanični predlog za završetak rata na palestinskoj teritoriji koju vodi Hamas, prenosi Rojters.

Prema dokumentu, predstavljenom članovima izraelskog bezbednosnog kabineta u četvrtak, Izrael će zadržati bezbednosnu kontrolu nad svim zemljištem zapadno od Jordana, uključujući Zapadnu obalu i Gazu - teritorije na kojima Palestinci žele da stvore nezavisnu država.

Netanjahu u okviru plana odbacuje "jednostrano priznanje“ palestinske države i kaže da će rešenje sa Palestincima biti postignuto samo direktnim pregovorima između "dve strane", ne navodeći ko će biti palestinska strana.

U nastavku navodimo glavne tačke plana izraelskog premijera.

1) Izraelska vojska nastaviće rat u Gazi sve dok ne postigne ciljeve: demontiranje vojnih kapaciteta i infrastrukture kojom upravljaju Hamas i Islamski džihad, povratak svih talaca otetih 7. oktobra i uklanjanje svih bezbednosnih pretnji koje dolaze iz Gaze.

2) Gazom će upravljati “lokalni zvaničnici” koji nisu vezani za “zemlje ili subjekte koji podržavaju terorizam”. Ne navodi se hoće li predstavnici palestinskih vlasti biti uključeni u to.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

3) Izrael će promovisati “plan deradikalizacije... u svim verskim, obrazovnim i socijalnim ustanovama u Gazi” uz uključivanje “arapskih zemalja koje imaju iskustva u tome”.

4) Plan predviđa “potpunu demilitarizaciju Gaze... uz izuzetak onoga onoga što je potrebno za potrebe održavanja javnog reda”.

5) Izrael će dopustiti da se počne sa obnovom Gaze tek pošto se završi demilitarizacije Gaze i počne sa “procesom deradikalizacije”.

6) Izraelska vojska zadržaće na neodređeno vreme slobodu intervencije u Gazi kako bi sprečila ponovno oživljavanje “terorističkih aktivnosti”.

7) Izrael će nastaviti da uspostavlja bezbednosnu tampon-zonu na palestinskoj strani Pojasa koja će postojati “sve dok za to postoji sigurnosna potreba”.

8) Izrael će sprovesti zatvaranje granice između Egipta i Gaze uz pomoć SAD-a i u saradnji s Egiptom “što je više moguće”.

9) Izrael će zadržati bezbednosnu kontrolu “nad celim područjem zapadno od Jordana” koju će sprovoditi s kopna, iz vazduha i iz mora kako bi “sprečio pretnje” koje dolaze sa Zapadne obale.

10) UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbeglicama, UNRWA, biće zatvorena.

11) Izrael odbacuje sve međunarodne diktate koji su povezani s uspostavljanjem trajnog rešenja s Palestincima, koje bi trebalo da se postigne samo direktnim pregovorima "između strana", i nastaviće da se protivi jednostranom priznanju palestinske države, na koje gleda kao na “nagradu za teror”.

Negodovanje Palestinske uprave

Palestinsko predsedništvo jasno je odbacilo plan izraelskog premijera za budućnost Gaze, tvrdeći da taj plan samo produbljuje izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i sprečava formiranje nezavisne palestinske države.

Nabil Abu Rudeineh, zvanični portparol predsedništva, istakao je da Gaza treba da bude integrisana kao deo nezavisne palestinske države, koja bi imala Jerusalim kao glavni grad. On je naglasio da su bilo kakvi planovi koji se ne drže ovog osnovnog principa osuđeni na propast.

Takođe je istakao da Izrael neće uspeti u pokušajima da promeni geografsku stvarnost, kao i da ako svet želi bezbednost i stabilnost u regionu, mora okonča okupaciju i prizna nezavisnu palestinsku državu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike