Ruska vojska u Avdejevci našla veliki ratni plen: Dok su uspaničeno bežali, Ukrajinci iza sebe ostavili brojnu zapadnu opremu (VIDEO)

24.02.2024

16:47

0

Ovo govori da je povlačenje neprijateljskih trupa bilo veoma haotično

Ruska vojska u Avdejevci našla veliki ratni plen: Dok su uspaničeno bežali, Ukrajinci iza sebe ostavili brojnu zapadnu opremu (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/Sprinter99800

Ruske trupe zaplenile su oružje i municiju NATO-a, kao i satelitske terminale Starlink u hemijskoj fabrici Avdejevka, navodi se u novom video-snimku koje je u subotu objavilo Ministarstvo odbrane.

Zvaničnici u Moskvi rekli su da su napušteni hardver pronašle ruske jurišne grupe koje su ušle u Tvornicu koksa i hemikalija Avdejevka, najveći objekat te vrste u Evropi, koji je postao oslonac odbrane Ukrajine u toj oblasti nakon početka sukoba u februaru 2022.

Ministarstvo je saopštilo da su ruski jurišni timovi tokom inspekcije radionica u fabrici otkrili napuštene kontrolne stanice dronova sa terminalima Starlinka, desetine protivtenkovskih bacača granata NATO-a, municiju, ručne bombe, automatsko oružje i suve obroke.

- Sve su to ostavili ukrajinski vojnici dok su u panici bežali iz fabrike pod naletom ruskih trupa - navodi se u saopštenju.

U snimku koji je objavilo Ministarstvo vidi se kako ruski vojnici hodaju oko teško oštećene hemijske fabrike. Drugi snimak prikazuje jednog člana službe koji ispituje kutiju komunikacione opreme, uključujući relejnu stanicu.

U snimku se takođe vidi sanduk pun granata za bacač granata i metalni kontejner napunjen 12,7 mitraljeskim mecima sa natpisom „Ministero della Difesa“, što očigledno upućuje na njihovo italijansko poreklo.

Ukrajina koristi internet terminale Starlink koje je napravila kompanija SpejsIks Ilona Maska od početka sukoba, kako u civilne, tako i u vojne svrhe, uključujući održavanje komunikacije između jedinica i usmeravanje dronova i artiljerijske vatre.

Ruska vojska je prošlog vikenda zauzela i Avdejevku i hemijsku fabriku u severnom delu grada. Moskva je saopštila da se povlačenje pretvorilo u neorganizovani napad, tokom kog je ubijeno više od 1.500 ukrajinskih vojnika.

Avdejevku, koja je bila pod kontrolom Ukrajine od 2014. godine, Kijev je često koristio za granatiranje grada Donjecka udaljenog 10 kilometara, što je rezultiralo brojnim civilnim žrtvama. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike