Medvedev najavio napad na Kijev: Ove godine pitanje Ukrajine će biti rešeno

22.02.2024

10:12

0

Naglasio je i da se odnosi sa SAD sigurno neće poboljšati u narednim godinama

Medvedev najavio napad na Kijev: Ove godine pitanje Ukrajine će biti rešeno
Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP, File

Nekadašnji predsednik Rusije i aktuelni zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev dao je veliki intervju ruskim medijima, u kom je pričao o specijalnoj vojnoj operaciji (SVO) u Ukrajini, potencijalnom napadu na Kijev, predsedniku ove zemlje Vladimiru Zelenskom, zapadnim političarima i o odnosima Moskve sa SAD.

Za 2024. najavio je pobedu u SVO, rekavši da će "to pitanje biti rešeno ove godine".

- Uslovi Rusije na budućim pregovorima su jasni - priznanje rezultata SVO - naglasio je Medvedev.

Kada je reč o zapadnim političarima, Medvedv je tvrdio da će mnogi od njih po završetku neprijateljstava u Ukrajini otići u zaborav, dok režim u Kijevu, prema njegovom mišljenju, mora pasti radi osiguravanja bezbednosti Rusije.

- Moramo garantovati budućnost Rusije, a bez poraza ove nacionalističke, profašističke klike u Kijevu to je nemoguće. Ovaj režim mora pasti, mora biti uništen. U Kijevu treba da se pojave potpuno drugačiji ljudi sa kojima će biti moguće pregovarati - kazao je on dodao da je sudbina Zelenskog tužna.

- U istoriji svoje zemlje, u istoriji sveta, on će ostati upamćen kao krvavi klovn koji svom narodu nije doneo ništa dobro.

Profimedia
 

Nekadašnji predsednik RF naglasio je i da se odnosi sa SAD sigurno neće poboljšati u narednim godinama.

- U narednim godinama, decenijama, neće biti normalnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon onoga što se dogodilo. Mi smo apsolutno ravnodušni prema tome ko je na čelu SAD. Za Rusiju je bolje da u Americi vlada mir, a ne građanski rat, pošto je ona najvažniji globalni igrač - kazao je on, istakavši i da ne gaji nadu da će Evropa uskoro uspeti da se otrgne uticaju SAD.

- To se neće desiti u narednim godinama. Iz nekoliko razloga. Prvo, Amerikanci su odlično iskoristili evropsku slabost, oduzeli su im jedan broj privrednih sfera i u potpunosti obezbeđujemo njihovu bezbednost. Drugo, lideri su nestali u Evropi, stigla je generacija slabih tehnokrata koji dele samo evroatlantske ideale - kazao je on.

Na kraju je izjavio da će možda biti potrebno da se ide do Kijeva da bi se sukob sa susednom zemljom okončao.

- Gde ćemo stati? Ne znam. Mislim da, uzimajući potrebu stvaranja zaštitnog kordona, moramo još mnogo i ozbiljno da radimo. Hoće li to biti Kijev? Da, verovatno. Ako ne sada, onda posle nekog vremena, možda u nekoj drugoj fazi razvoja ovog sukoba - zaključio je ćelnik Saveta bezbednosti RF.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike