Sedmica u svetu: Bliski istok na ivici regionalnog sukoba, rusko osvajanje Avdejevke i smrt Alekseja Navaljnog

18.02.2024

21:17

0

Tramp se našao na novom udaru pravosudnog sistema SAD, Bajden je ređao gaf za gafom, a poljoprivrednici u Evropi bili su istrajni u protestima

Sedmica u svetu: Bliski istok na ivici regionalnog sukoba, rusko osvajanje Avdejevke i smrt Alekseja Navaljnog
Copyright Profimedia

U nedelji za nama (12-18. februara) Bliski istok se još jednom približio ivici regionalnog sukoba, Ukrajinci su se povukli iz Avdejevke, a ruski opozicionar Aleksej Navaljni iznenada je preminuo u zatvoru. Tramp se našao na novom udaru pravosudnog sistema SAD, Bajden je ređao gaf za gafom, a poljoprivrednici u Evropi bili su istrajni u protestima.

Liban na udaru, Rafa u strahu i nezaustavljivi Huti

Jemenski pobunjenici Huti gađali su u utorak sa dve rakete teretni brod u Crvenom moru koji je plovio za Iran, pri čemu je pričinjena manja šteta na plovilu, Francuska je dostavila pisani predlog Libanu sa ciljem da se okončaju neprijateljstava sa Izraelom i reše sporna pitanja oko granice, a američki senator iz države Merilend Kris Van Holen optužio je Izrael da čini ratne zločine u Pojasu Gaze.

Profimedia
 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj apelovao na svetske lidere da prekinu sa isporukom oružja, Huti su tvrdili da su sprečili prolazak svih brodova ka Izraelu, ogromna eksplozija oštetila je gasovod u blizini grada Borudžen u iranskoj provinciji Čahar Mahal i Bahtijari u ranim jutarnjim satima u sredu, a iako niko nije preuzeo odgovornost zapadni mediji optužili su Izrael za njega.

Izrael je izveo seriju napada na nekoliko gradova u Libanu, zbog čega su pokrenute spekulacije da je otpočeo potpuni rat protiv susedne zemlje, Vatikan je upozorio da pravo Izraela na samoodbranu ne opravdava "pokolj" nedužnih civila u Gazi, a pojavio se i plan arapskih zemalja za Gazu posle rata.

Kancelarija predsednika Francuske Emanuela Makrona saopštila je da je Makron, u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, izrazio čvrsto protivljenje mogućoj izraelskoj vojnoj ofanzivi u Rafi, a stigla su i tužna svedočanstva iz ovog grada.

Profimedia
 

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da će ta grupa pojačati napade na Izrael, pojavili su se navodi da se u Egiptu gradi kompleks opasan zidom u koji će biti smešteno više od milion Palestinaca iz Pojasa Gaze, dok u analizi portala 24 sedam možete pročitati imaju li zapravo gde da odu unesrećeni ljudi ako Rafa zaista bude napadnuta.

Osvajanje još jednog grada i priznanje KIjeva da je u problemu

Moskva je uvela sankcije britanskim zvaničnicima, stalni predstavnik Rusije pri UN Dmitrij Poljanski istakao je da je Rusija spremna za pregovore, ali da je zapadna diplomatija primitivna, a američki novinar Taker Karlson apelovao je na Zapad da pristane na kompromis.

Profimedia
 

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su u Nemačkoj na vlasti potomci nacista i da oni podržavaju "nacistički režim" Vladimira Zelenskog, EU je najavila nove mere protiv Moskve, ali je novi paket sankcija blokirao mađarski premijer Viktor Orban.

Senat SAD usvojio zakon o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, ali ga Predstavnički dom nije izglasao, nego je otišao na pauzu, Kanada je odbila da izruči nacistu Jaroslava Hunku Rusiji, a izvršni direktor kompanija Tesla, SpaceIks i Iks Ilon Mask rekao je da nema šanse da Rusija doživi poraz u sukobu sa Ukrajinom.

Iz estonske Spoljne obaveštajne službe stiglo je obaveštenje da se Rusija sprema za vojni konflikt sa Zapadom u narednoj deceniji, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Zapad neće ponuditi diplomatsko rešenje za spor u Ukrajini, a Rusija je u četvrak izvršila snažne udare na Kijev i više regiona u kojima je bilo žrtava i razaranja.

Printscreen Google Maps
 

U novom napadu na Belgorod u četvrtak poginulo je sedam osoba, među njima i beba, Belorusija je pokrenula antiterorističku operaciju na granici sa Ukrajinom, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da EU želi da Kijev dalekometnim oružjem napadne "srce Rusije", dok je Ukrajina konačno odlučila da se povuče iz Avdejveke, u kojoj su poslednjih nedelja vođene najžešće borbe.

Zaharova je tvrdila da je do povlačenja došlo jer se Zelenski samo bori za novac koji će strpati u svoj džep, šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba saopštio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je situacija s količinom i snabdevanjem Ukrajine oružjem "loša", a u analizi portala 24sedam možete pročitati kako je sukob u Ukrajini mogao davno da bude rešen i šta piše u sporazumu iz Minska.

Smrt Alekseja Navaljnog

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni iznenada je preminuo u 47. godini u petak (16. februara), a zatvorska služba saopštila je da mu je iznenada pozlilo nakon šetnje. Ubrzo nakon toga oglasio se Kremlj, pokrenuta je istraga, a Zapad je odmeh počeo da upire prstom u Vladimira Putina bez ikakvih dokaza, zbog čega se oglasila zvanična Moskva, rekavši da su optužbe neosnovane i da su takve spekulacije mešanje u unutrašnje stvari Rusije.

Pojavio se i poslednji snimak Navaljnog, u kom je delovao raspoloženo i kazao da ima sve što mu je potrebno u zatvoru, širile su se priče da je njegovo telo nestalo, iako je bilo kod istražitelja, a američki novinar Aleks Džons objasnio je zbog čega Putin nema motiv da ubije zatvorenog opozicionara

Senilni lider i pokušaji sabotaže Trampa

AP Photo/Rebecca Blackwelli
 

Tenzije u Teksasu su se delimično utišale nakon što je Predstavnički dom SAD opozvao Alehandra Majorkasa, člana administracije predsednika Džozefa Bajdena za imigraciju i sekretara za unutrašnju bezbednost, ali su Amerike peripetije nastavljene. Naročito je odjeknula vest da je ministar odbrane Lojd Ostin ponovo hospitalizovan, a Rusija je tim povodom istakla zabrinutost rekavši da zemlja koja poseduje nuklearno oružje mora da pokaže osećaj odgovornosti i dužnosti u takvom slučaju.

Bivši američki predsednik i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp obratio se Vrhovnom sudu SAD, tražeći da interveniše nakon što su niži sudovi odbacili njegov zahtev za imunitet od krivičnog gonjenja, pričalo se o promenama da kojih bi došlo ako bi se on vratio na vlast, a on je reagovao je na presudu kojom je kažnjen sa 355 miliona dolara zbog lažiranja vrednosti imovine, nazvavši je "lovom na veštice".

AP Photo/Andrew Harnik
 

Sa druge strane, aktuelni američki predsednik Džo Bajden (81) ponovo se zbunio kad se našao sa jordanskim kraljem Abdulahom II, očigledno ne znajući gde da stane, zbog čega je i Hilari Klinton morala da prizna da su pitanja o njegovoj starosti legitimna, državni tužilac Zapadne Virdžinije Patrik Morisi pozvao je potpredsednicu SAD Kamalu Haris da proglasi američkog lidera fizički nesposobnim za poziciju koju obavlja, a zatim je obelodanjeno još gafova koje je imao prilikom posete jordanskog kralja.

Američki poslanici zahtevali su da Bajden uradi test mentalne sposobnosti, a šta bi se desilo ako bi se Bajden zbog senilnosti povukao sa izbora možete pročitati u analizi portala 24sedam. 

Istrajni poljoprivrednici

Profimedia
 

Protesti poljoprivrednika nastavljeni su u Belgiji, gde su farmeri poremetili rad luke Antverpen, jedne od najvećih teretnih luka u Evropi, dok su bugarski zemljoradnici prosipali mleko po ulici i tražili ostavku ministra poljoprivrede.

Nemačka policija upotrebila biber-sprej protiv poljoprivrednika koji su blokirali puteve u opštini Biberbahu i koji su bacali balegu isperd opštine, poljski farmeri su u četvrtak upalili baklje i petarde i gađali kancelariju Evropske komisije jajima u zapadnom gradu Vroclavu, a protestovali su i grčki poljoprivrednici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike