Lavrov objasnio zašto neće biti diplomatskog rešenja za sukob u Ukrajini: Zapad želi strateški poraz Rusije

14.02.2024

16:13

0

SAD i njihovi saveznici ostaju posvećeni vođenju hibridnog rata protiv bilo koga ko daje prioritet nacionalnim interesima, istakao je ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov objasnio zašto neće biti diplomatskog rešenja za sukob u Ukrajini: Zapad želi strateški poraz Rusije
Copyright Profimedia

Zapad neće ponuditi realno diplomatsko rešenje za ukrajinski sukob jer SAD i njihovi saveznici i dalje nameravaju da nanesu strateški poraz Moskvi, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Informišući ruske poslanike o radu svog ministarstva i trenutnoj međunarodnoj situaciji, Lavrov je naveo da je Moskva „na prednjoj strani u borbi za bolju budućnost“, dodajući da sistem kojim dominira Zapad ustupa mesto multipolarnom svetu.

SAD i njihovi saveznici, međutim, ostaju posvećeni vođenju hibridnog rata protiv bilo koga ko daje prioritet nacionalnim interesima, o čemu svedoči nastavak sukoba u Ukrajini, tvrdi Lavrov.

Došlo je do promene u zapadnoj retorici zbog uspeha Moskve na bojnom polju, prema ministru, pri čemu se zvaničnici sada fokusiraju na sprečavanje pobede Rusije, a ne na obezbeđivanje njenog poraza. Bez obzira na to, njihova osnovna politika da nanesu štetu Rusiji ostaje ista, rekao je Lavrov, što znači da je malo verovatno da će sukob biti rešen diplomatskim putem.

- S obzirom na to da oni koji su nam objavili rat ne nude ozbiljne predloge i ne žele da poštuju naše interese i realnost na terenu, postizanje dogovora za pregovaračkim stolom sigurno će biti nemoguće. Takav scenario nije predviđen - naveo je diplomata, insitirajući da je Zapad pokrenuo sukob kroz kontinuiranu potragu za „globalnom dominacijom i izuzetnošću“. Rusija, sa druge strane, radi sa saveznicima na demontiranju sadašnjeg sistema, koji doživljava kao kolonijalistički po prirodi, rekao je on poslanicima.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Američki predsednik Džo Bajden ponovio je u utorak svoju politiku prema Ukrajini, pozivajući Predstavnički dom da usvoji paket inostrane pomoći koji je odobrio Senat, uključujući otprilike 60 milijardi dolara za Kijev. Novac će uglavnom finansirati proizvodnju oružja u SAD i pomoći će Ukrajini da se suprotstavi „opakom napadu“ Rusije, tvrdi Bajden.

Ako bude usvojen, nacrt bi povećao iznos vojne pomoći koju su SAD pružile Ukrajini od izbijanja neprijateljstava u februaru 2022. na oko 170 milijardi dolara.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike