I Hilari Klinton morala da prizna: Bajdenove godine su legitiman problem

13.02.2024

18:08

0

Spekulacije o kognitivnim sposobnostima američkog lidera ponovo su pokrenute prošle nedelje kada je imao više lapsusa

I Hilari Klinton morala da prizna: Bajdenove godine su legitiman problem
Copyright AP Photo/Mel Evans

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da je starost predsednika Džoa Bajdena „legitimno pitanje“ u predizbornoj kampanji jer on nastoji da obezbedi drugi mandat u Beloj kući na izborima kasnije ove godine.

Spekulacije o Bajdenovim kognitivnim sposobnostima ponovo su pokrenute prošle nedelje kada je 81-godišnjak pomešao lidere Egipta i Meksika, ubrzo nakon što je odbacio tvrdnje da se njegovo mentalno stanje pogoršava. Pre toga je pomešao Angelu Merkle i Helmuta Kola, kao i Fransou Miterana i Emanuela Makrona.

Lapsuse je napravio pre i nakon najave da se Bajden neće suočiti sa krivičnim gonjenjem zbog pogrešnog rukovanja poverljivim državnim dokumentima, prilikom čega ga je tužilac opisao kao „starijeg čoveka sa slabim pamćenjem“.

Prema rečima Klintonove, koja se neuspešno kandidovala protiv Donalda Trampa u trci za predsednika SAD 2016. godine, debata o Bajdenovim godinama je validna.

- Stalno sam razgovarala sa ljudima u Beloj kući, i znate, oni znaju da je to problem, ali kao što ja volim da kažem, "vidite, to je legitimno pitanje". To je legitimno pitanje i za Trampa koji je samo tri godine mlađi, zar ne? Dakle, to je problem - rekla je Klintonova za MSNBC prošle nedelje.

Umesto da pokušava da ignoriše zabrinutost zbog njegovih godina, Klintonova je rekla da bi tim za kampanju Bajdena trebalo da proširi svoje napore uoči izbora u novembru.

AP Photo/Charlie Neibergall, File
Hilari Klinton

- Mislim da bi i Bajden trebalo da se osloni na činjenicu da je iskusan i da to iskustvo nije samo u političkoj areni. To je kao, stvar, znate, ljudskog iskustva, karaktera, mudrosti - rekla je Klintonova.

Anketa koju je prošle nedelje objavio NBC News pokazala je da bi oko 76 odsto ispitanika bilo zabrinuto zbog Bajdenovih godina i zdravlja ako bi bio izabran za još jedan četvorogodišnji mandat.

U oktobru je republikanski lider izazvao pitanja o sopstvenoj mentalnoj oštrini kada je oslovio mađarskog premijera Viktora Orbana kao lidera Turske.

U međuvremenu, Bajdenov lični advokat Bob Bauer u nedelju je opisao predstavljanje mentalnog zdravlja američkog predsednika koje je formirao Robert Hur kao „proizvod otrcanog rada“. Kritika Bajdena koju su predvodili republikanci bila je „obmanjujuća“, rekao je Bauer za Si-Bi-Es, dodajući da je izveštaj o njegovom zadržavanju poverljivih dokumenata „izišao iz šina“.

Prema anketi YouGov-a u kojoj je učestvovalo 1.000 američkih građana ranije ovog meseca, Tramp ima jedan odsto prednosti u odnosu na Bajdena u hipotetičkoj trci između dva verovatna predsednička kandidata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike