Američki medij predviđa promene posle izbora u SAD: Tramp bi naterao Ukrajinu da pregovara s Rusijom, a NATO bi bio drugačiji

15.02.2024

14:37

0

Trampovi savetnici navodno su razgovarali o načinima da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegov ruski kolega dovedu za pregovarački sto

Američki medij predviđa promene posle izbora u SAD: Tramp bi naterao Ukrajinu da pregovara s Rusijom, a NATO bi bio drugačiji
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Charles Krupa

Republikanski predsednički kandidat i bivši američki lider Donald Tramp planira da izvrši pritisak na Ukrajinu da pregovara o miru sa Rusijom ako pobedi u očekivanom revanšu protiv aktuelnog predsednika Džoa Bajdena za Belu kuću, izvestio je Blumberg u četvrtak, pozivajući se na izvore.

Ukoliko Tramp postane predsednik, mogao bi i da nametne izvestan broj odbrambenih obaveza nekim saveznicima u NATO-u, navodi se u izveštajima.

Ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem rekli su da su Trampovi savetnici razgovarali o načinima da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegov ruski kolega dovedu za pregovarački sto ubrzo nakon potencijalne inauguracije.

Jedan savetnik je, prema Blumbergu, sugerisao da bi Vašington mogao da podstakne Kijev da se angažuje u pregovorima tako što će prekinuti ogromnu vojnu pomoć, dodajući da bi Rusija mogla da bude isprovocirana ukoliko bi se pomoć povećala.

Izvori Blumberga naglasili su da Trampovi pomoćnici nisu razgovarali o tome sa ruskim zvaničnicima, jer bi bilo nezakonito da privatni američki subjekti pregovaraju sa stranim vladama u ime administracije.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Ruski zvaničnici su u više navrata govorili da su otvoreni za razgovore sa Ukrajinom, ali napominju da će do bilo kakvog dijaloga doći tek pošto Zelenski povuče svoj dekret o zabrani pregovora sa aktuelnim rukovodstvom u Moskvi. Ukrajinski lider je uveo zabranu prošle jeseni nakon što su četiri bivša kijevska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji.

Čini se da je još jedan aspekt Trampove pretpostavljene spoljne politike koncept „dvostepenog NATO saveza” u kom bi se zajednička odbrambena klauzula primenjivala samo na one nacije koje su dostigle određeni prag potrošnje za odbranu, izvestio je Blumberg, dodajući da nije doneta konačna odluka po tom pitanju.

Ipak, agencija je napomenula da bi takav pristup mogao da „uništi decenije američke politike“ uz rizik da „razbije“ odbrambeni savez.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike