Šta može da se desi ako se senilni Bajden povuče sa izbora ili ga drugi nateraju na to?

12.02.2024

21:13

0

Autor: N.P.

Bajden (81) najstariji je predsednik u istoriji SAD

Šta može da se desi ako se senilni Bajden povuče sa izbora ili ga drugi nateraju na to?
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Da li Džo Bajden (81) može biti zamenjen kao demokratski kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u SAD narednog novembra?

Glasine o tome da je aktuelni američki predsednik nesposoban da obavlja tu funkciju samo su se pojačale sa izveštajem specijalnog savetnika Roberta Hura, koji je Bajdena opisao kao "starijeg čoveka sa lošim pamćenjem".

Međutim, iako je Bajden već bio poznat po brojnim gafovima, oni su počeli da se sve češće nižu, uz brojne opaske da je demencija uzela maha. Kako se bliže izbori, ne pitaju se samo kritičari da li će Bajden moći da dobije izbore i uspešno obavlja još jedan mandat, već se zabrinutost pojavila i u redovima demokrata.

Šta bi se dogodilo ukoliko bi Bajden odlučio da se povuče iz predsedničke trke?

Uprkos slabom rejtingu i zabrinutosti zbog njegovih godina, Bajden ne odustaje od borbe za drugi mandat, a u Demokratskoj stranci i nema nekog konkretnog suparnika, kao što ni Donald Tramp nema značajnu konkurenciju u Republikanskoj stranci.

Den Filips iz Minesote je jedini kandidat na glasačkom listiću, ali ne predstavlja ozbiljnu pretnju Bajdenu.

U Nju Hempširu, Južnoj Karolini i Nevadi su se već održali demokratski predizbori, a Bajden je pobedio u sve tri države, što znači da ga delegati tih saveznih zemalja podržavaju, makar za sada.

Osim toga, rok za registrovanje kandidata u preostalih 47 država je istekao, kada je reč o demokratama.

AP Photo/Michael Dwyer
Amerikanci se spremaju za izbore u novembru

Postoji još 12 oblasti (11 država i Vašington DC) u kojima još ima vremena za prijavu nekog kandidata, ali u tri vreme ističe - Konektikatu, Indijani i Merilendu.

Ukoliko Bajden odluči da se povuče, recimo već ovih dana, druge demokrate i dalje imaju šansu da se njihovo ime nađe na glasačkom listiću.

Međutim, čak i da bude tako, to ne znači da bi mogli da osiguraju dovoljan broj delegata.

U tom slučaju, kandidat Demokratske stranke bi verovatno bio odlučen na Nacionalnoj konvenciji demokrata u Čikagu koja će biti održana u avgustu.

Tada bi pojedinci poput potpredsednice Kamale Haris ili guvernera Gevina Njusoma morali da ubede više od 4.000 demokratskih delegata da baš njima daju predsedničku nominaciju.

AP Photo/Andrew Harnik
Sve se više sumnja u Bajdenovu sposobnost da obavlja funkciju predsednika

- Ukoliko se povuče pre konvencije, imaćemo konvenciju starog kova na kojoj bi delegati morali da se odluče za koga će da glasaju, bez obzira na to koga predstavljaju - rekla je stručnjak za izbore Ilejn Kamark, viši saradnik na Institutu Brukings u Vašingtonu i član Demokratskog nacionalnog komiteta.

Da li bi nominaciju automatski preuzela Kamala Haris?

Ne mora da znači. Verovatno bi joj godila predizborna infrastruktura ukoliko bi se kandidovala za predsednika, u slučaju Bajdenovog odsustva, ali ona nije mnogo popularna u društvu.

AP Photo/Andrew Harnik
Predsednik Bajden i Kamala Haris

Pošto nema očiglednih Bajdenovih naslednika, bilo koje nadmetanje bi bilo krajnje nepredvidivo.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike