Procurio plan arapskih zemalja za Gazu: "Ovo ne samo da bi rešilo rat, već bi okončalo sukob zauvek"

14.02.2024

21:00

0

Autor: M. Vu.

Mohamed Dalan je u intervjuu za "Njujork tajms" obznanio o čemu arapski lideri razgovaraju privatno kada je reč o Gazi

Procurio plan arapskih zemalja za Gazu: "Ovo ne samo da bi rešilo rat, već bi okončalo sukob zauvek"
Mohamed Dalan - Copyright Profimedia

Arapski lideri su bili veoma glasni u pogledu svoje vizije budućnosti Gaze. Međutim, istaknuti palestinski emigrant, savetnik predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohamed Dalan, dao je intervju za "Njujork tajms" objasnivši o čemu arapski lideri razgovaraju privatno kada je reč o Gazi.

Jedna od mogućnosti koja se pominje je da Izrael i Hamas predaju vlast novom i nezavisnom palestinskom lideru koji bi vodio rekonstrukciju Gaze pod zaštitom arapskih mirovnih snaga.

Mnogo je prepreka tom planu, primećuje američki dnevnik, ali su lideri Egipta, Saudijske Arabije i Emirata, prema Dahlanu, otvoreni za podršku procesu koji vodi ka palestinskoj državi.

Bez Hamasa i bez Abasa, primetio je Dalan u intervjuu, otkrivajući da će Gazu i delove Zapadne obale preuzeti novi lider. Mahmud Abas, predsednik palestinskih vlasti, zadržao bi funkciju sa ceremonijalnim ovlašćenjima.

 

 

Abasov savetnik i pripadnik partije koja je Hamasov rival

Dalan je iz južne Gaze, piše Njujork tajms. Iz istog područja kao i vođa Hamasa u Gazi. Međutim, on se kao mladić pridružio mnogo umerenijoj partiji Fatah, Hamasovom rivalu. Tamo je dugo bio u vrhu politike. Bio je Abasov savetnik za nacionalnu bezbednost kada je Hamas preuzeo Gazu 2007. godine. Nakon što je počelo izgledati kao da Dahlan želi Abasovu poziciju, njegov odnos sa šefom se zahladnio. On je u odsustvu osuđen za korupciju 2016. godine.

AP Photo/Fatima Shbair
 


Stigao je u Emirate gde se zbližio sa kraljevskom porodicom, prvo radeći sa šeikom Haz bin Zajedom, a potom i sa bratom Muhamedom, koji je postao predsednik UAE 2022. godine.
„Dalan je čovek za politiku prema Palestincima“, kaže stručnjak Mouin Rabani.

„On je istaknuti palestinski političar sa širokom mrežom podrške u Gazi“, rekao je Jahd Harb, analitičar iz Ramale. Milioni koje su Emirati preko njega poslali u Gazu ojačali su njegovu poziciju“, dodao je on.

Ghaith al-Omari, analitičar Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, rekao je da je Dalan izgradio bliske veze sa najvišim zvaničnicima Hamasa poslednjih godina.

Poziv u pomoć arapske nacije

Dalan je rekao da bi nove palestinske vlasti mogle da pozovu prijateljske arapske nacije da pošalju svoje vojne snage u Gazu kako bi tamo održavale red. Oni bi štitili novu administraciju, održavali red i bezbednost.

Ove zemlje bi bile spremne da finansiraju rekonstrukciju ako Izrael pristane na stvaranje palestinske države.

"Glavne arapske zemlje žele da reše ovaj sukob. Ne rat, već ceo sukob", kaže Dalan.

Rijad i Kairo su odbili da komentarišu Dalanove izjave. UAE je u saopštenju samo rekao da će njihov "doprinos obnovi Gaze biti uslovljen" i da ima za cilj "rešenje sa dve države".

Abdulkalek Abdula, politikolog iz Emirata, prokomentarisao je plan, potvrdivši da on odgovara o čemu se raspravlja među arapskim zemljama na temu Gaze.

Profimedia
 

Međutim, Izrael vidi budućnost Gaze sasvim drugačije. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će Izrael preuzeti odgovornost za bezbednosni aspekt Gaze i Zapadne obale, odbacujući tako mogućnost suvereniteta palestinske države. Deo premijerove političke baze želi naseljavanje Izraelaca u pojas Gaze, iako je to najkontroverznija politika Izraela unutar Zapadne obale.

"Nas zanima samo Hamas"

Pitanje je i šta o svemu misli Hamas, koji kontroliše delove južne Gaze, a izveštaji sa terena govore o njegovom ponovnom pojavljivanju na severu teritorije.

Upitan kako bi privoleo Izraelce na pomenuto rešenje, Dalan je rekao da ga oni ne zanimaju.

„Dođavola s njima, rekao je. On je naglasio da je njegov posao da ubedi Hamas da se odrekne vlasti u zamenu za stvaranje palestinske države.

Dalan je u intervjuu izjavio da nije zainteresovan da postane Abasov naslednik. Politikolog Omari je prokomentarisao da ne misli da bi Dalan lako napustio udobnost UAE da radi na obnovi Gaze i Zapadne obale. Međutim, Dalan nikada nije u potpunosti napustio palestinske teritorije. Vodio je mrežu humanitarne pomoći koju su slali UAE.

„Palestinci žele da žive“, rekao je on, a ne da pate pod izraelskim bombama zbog Hamasovih akcija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike