Poljoprivrednici napravili rusvaj u Poljskoj! Palili lomače i baklje, jajima gađali kancelariju Evropske komisije (VIDEO)

15.02.2024

15:24

0

Na demonstracijama je bilo oko 1.000 demonstranata i 500 traktora

Poljoprivrednici napravili rusvaj u Poljskoj! Palili lomače i baklje, jajima gađali kancelariju Evropske komisije (VIDEO)
Copyright Profimedia

Poljski farmeri su u četvrtak upalili baklje i petarde i gađali kancelariju Evropske komisije jajima u zapadnom gradu Vroclavu, javila je državna novinska agencija PAP, nakon čega su organizatori brzo pokušali da razbiju protest.

Poljoprivrednici širom Evrope protestuju zbog ograničenja koja im postavljaju mere EU u borbi protiv klimatskih promena, kao i zbog povećanja troškova i, kako kažu, nelojalne konkurencije iz inostranstva, posebno Ukrajine.

Profimedia
 

- Protest je počeo u 10 časova, oko 10.10 ili 10.15 su ga razbili organizatori, tražili su da se ljudi raziđu - rekla je Monika Dubec, portparolka Gradske kuže Vroclava.

Prema rečima organizatora, na demonstracijama je bilo oko 1.000 demonstranata i 500 traktora i drugih poljoprivrednih vozila, rekla je ona.

Na snimcima privatne televizije TVN24 vide se demonstranti kako marširaju ulicama noseći poljske zastave, transparente i, u nekim slučajevima, baklje.

Profimedia
 

Farmeri su se okupili ispred sedišta regionalne vlade gde su zapalili veliku lomaču.

Uprkos zahtevu organizatora da se raziđu, snimci su pokazali da mnogi nisu poslušali.

Poljski farmeri planiraju potpunu blokadu svih graničnih prelaza sa Ukrajinom i veliki protest u glavnom gradu Varšavi 20. februara.

 

Protesti nezadovoljnih poljoprivednika u poslednjih nekoliko nedelja napravili su haos u Evropi. Na ulice su da izraze svoje nezadovoljstvo izašli farmeri u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Holandiji, Bugarskoj, Španiji, a čak je i sam Brisel, sedište EU, bio pod opsadom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike