Umro Aleksej Navaljni!

16.02.2024

12:30

0

Zatvorska služba saopštila iznenadne vesti

Umro Aleksej Navaljni!
Aleksej Navaljni u zatvoru u Sibiru - Copyright AP Photo/Antonina Favorskaya

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni preminuo je, saopštila je zatvorska služba, a piše britanski Skaj njuz.

- Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A. A. osećao se loše posle šetnje i ubrzo je izgubio svest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći. Pokušane su sve neophodne reanimacije koje nisu dale pozitivan rezultat. Hitna pomoć i lekari su konstatovali smrt osuđenog. Uzroks mrti se još utvrđuje - navodi se u saopštenju.

Mediji spekulišu da je uzrok smrti "krvni ugrušak", ali to nije zvanično potvrđeno.

Ko je bio Navaljni?

Navaljni (47) je bio u zatvoru 60 kilometara severno od Arktičkog kruga gde je osuđen na 19 godina pod posebnim režimom.

Početkom decembra nestao je iz zatvora u Vladimirskoj oblasti, gde je služio 30-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam i prevaru i vođenje antikremljanske opozicije 2010-ih, ali se ispostavilo da se radi samo o premaštaju u zatvorsku jedinicu u Sibiru.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Bivši nacionalistički političar, Navaljni je pomogao u podsticanju protesta 2011-12. u Rusiji tako što je vodio kampanju protiv navodne izborne prevare i korupcije u vladi, istražujući Putinov uži krug i delivši navodna otkrića koja su prikupila stotine miliona pregleda.

Vrhunac u njegovoj političkoj karijeri došao je 2013. godine, kada je osvojio 27 odsto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve.

Godine 2020. Navaljni je pao u komu nakon sumnje da se otrovao novičokom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike