Već je uvedeno previše mera, malo šta je ostalo da se cilja: SAD ništa neće postići uvođenjem novih sankcija Iranu

18.04.2024

15:31

0

Teheran ne veruje Zapadu, "a jaz između Irana i Zapada ne može da se širi mnogo više od dosadašnjeg“, smatra analitičar

Već je uvedeno previše mera, malo šta je ostalo da se cilja: SAD ništa neće postići uvođenjem novih sankcija Iranu
Copyright Profimedia

Dodatne restriktivne mere protiv Irana teško da će promeniti ništa u odnosima Teherana sa zapadnim zemljama, jer jaz između Irana i Zapada "ne može da raste mnogo više“, rekao je za Sputnjik politički analitičar Hosein Askari.

SAD će narednih dana uvesti nove sankcije iranskom programu raketa i bespilotnih letelica, najavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Sankcije će takođe biti usmerene na iransko Ministarstvo odbrane i Korpus Čuvara Islamske revolucije, rekao je Salivan, dodajući da se restriktivne mere uvode u svetlu iranskog napada na Izrael krajem prošle nedelje.

Uvođenje dodatnih sankcija Iranu nema smisla jer je Islamska Republika "toliko sankcionisana" da više takvih mera neće učiniti "skoro ništa", rekao je profesor Hosein Askari, politički analitičar i iranski profesor emeritus međunarodnog poslovanja i međunarodnih odnosa na GW Školi biznisa.

- Više je to pokušaj političara da pokažu da nešto rade nego da priznaju da je izolacija Irana bila katastrofa - rekao je Askari i dodao da su iranske vlasti "shvatile da žive u svetu u kome moraju da budu vojno jake i nezavisne“.

Upitan kako će nove sankcije uticati na odnose Irana sa zapadnim zemljama, ekspert je primetio da je Iran "otpisao Zapad najmanje bar u narednoj deceniji".

Profimedia
 

Teheran ne veruje Zapadu, "a jaz između Irana i Zapada ne može da se širi mnogo više od dosadašnjeg“, rekao je analitičar, ukazujući na „pristrasnost SAD i Evrope u odbrani zločina Izraela protiv Palestinaca dok napadaju sve što Iran čini“.

- Zapadna štampa je zaboravila izraelski napad na iranski konzulat u kom je ubijeno 11 ljudi, ali se obrušila na iranski odgovor koji je orkestriran da upozori Izrael i u kom niko nije ubijen. Zapad iz dana u dan gubi svoj kredibilitet. Istina je važna - istakao je Askari za Sputnjik.

Po pitanju izolacije Teherana on je pomenuo Rusiju kao "jedinog moćnog prijatelja Irana". Prema analitičaru, "pored Rusije i Asada u Siriji, Iran ima samo obespravljene Arape u regionu - u Libanu, Iraku, Jemenu".

- Tako da mislim da je bezbednosna saradnja sa Rusijom od najveće važnosti za Iran - dodao je.

Profimedia
 

Islamska Republika je prošle subote izvela prvi direktan napad na Izrael, na koji je ispaljeno više od 300 projektila i dronova iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena. Većinu su navodno srušili Izrael i njegovi saveznici.

Teheran je saopštio da je napad bio odmazda za izraelski vazdušni napad na iranski konzulat u Siriji 1. aprila u kom je poginulo najmanje 11 ljudi.

SAD su stalno pojačavale svoje sankcije Iranu, ciljajući različite subjekte i pojedince. Ovo je deo šire strategije za vršenje pritiska na Iran, utičući na različite sektore, uključujući petrohemiju, tehnologiju, pa čak i oblasti koje se odnose na sajber.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike