Britanci ne mogu da priušte da idu u penziju: Kriza troškova života je prevelika!

02.05.2023

23:26

0

Danas vidimo mnoge starije radnike koji se bore da sastave kraj s krajem usred povećanih troškova života - rekao je Stjuart Luis, izvršni direktor u "Rest les"

Britanci ne mogu da priušte da idu u penziju: Kriza troškova života je prevelika!
Velika Britanija - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Kriza troškova života u Velikoj Britaniji primorava starije ljude, pa i one od 70 godina, da ostanu u radnom odnosu, uprkos tome što su ostvarili uslove za penziju.

Najnovije istraživanje organizacije "Rest les", pokazuje da je broj pojedinaca starijih od 70 godina koji i dalje rade skočio za 61 odsto u 2022. godini u poređenju sa decenijom ranije.

Podaci objavljeni uoči Međunarodnog praznika rada pokazuju da je više od 446.600 ljudi koji su zagazili u osmu deceniju tek trebalo da se penzioniše prošle godine, u odnosu na 277.926 u 2012. godini.

Profimedia
 

- Danas vidimo mnoge starije radnike koji se bore da sastave kraj s krajem usred povećanih troškova života, bez ostvarene štednje, što znači da moraju da rade da bi preživeli - rekao je Stjuart Luis, izvršni direktor u "Rest les".

Troškovi života su tokom poslednje dve godine naglo porasli u Velikoj Britaniji.

Godišnja stopa inflacije dostigla je maksimum od 11,1 odsto prošlog oktobra, što je najveći procenat u poslednjih 41 godinu.

U martu je iznosila 10,1 odsto, kada je sedmi uzastopni mesec zabeležena dvocifrena inflacija, pokazuju zvanični podaci.

Trenutna starosna granica za penzionisanje muškaraca i žena u Velikoj Britaniji je 66 godina, ali će se postepeno povećavati na 68 godina do 2046. godine.

Norveška i Island trenutno imaju najvišu starosnu granicu za penzionisanje u EU sa 67 godina. Grčka, Italija, Luksemburg i Slovenija imaju najnižu starosnu granicu u bloku za odlazak u penziju sa 62 godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike