SAD optužile Iran za napade u Crvenom moru! Bela kuća izdala saopštenje

23.12.2023

10:43

0

Vašington razmatra poteze koje bi mogao da preduzme protiv militantne grupe

SAD optužile Iran za napade u Crvenom moru! Bela kuća izdala saopštenje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države optužile su Iran da je „duboko umešan“ u napade Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru. Teheran je Hutima obezbedio bespilotne letelice i projektile, kao i taktičke obaveštajne podatke koji su „važni za omogućavanje“ napada, saopštila je Bela kuća.

Od prošlog meseca jemenski Huti su pokrenuli višestruke napade dronovima i projektilima na međunarodne brodove u Crvenom moru, ometajući pomorski saobraćaj.

- Znamo da je Iran bio duboko umešan u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru - rekla je portparolka Bele kuće za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson, dodajući da je to „međunarodni izazov koji zahteva kolektivnu akciju“. Bela kuća je takođe saopštila da razmišlja o dodatnim akcijama kako bi odgovorila na poteze Huta.

Grupa tvrdi da su napadi odgovor na izraelske napade u Gazi. Sukob u palestinskoj enklavi eskalirao je 7. oktobra kada su borci Hamasa napali Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši desetine talaca.

Izraelska operacija protiv Gaze, za koju izraelski zvaničnici kažu da ima za cilj da uništi militantnu grupu, do sada je usmrtila više od 20.000 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

Huti su se obavezali da će nastaviti da gađaju brodove koji plove u blizini Jemena sve dok Izrael vodi rat protiv Hamasa.

Iran je više puta negirao umešanost u napade Huta u Crvenom moru. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani naglasio je početkom decembra da „grupe otpora“ deluju nezavisno i da „ne primaju naređenja iz Teherana da se suprotstave ratnim zločinima i genocidu koje je počinio Izrael“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike