Da li će tenkovi „abrams" promeniti nešto na bojnom polju? Rusija već zna slabe tačke i čime tačno može da ih gađa

26.09.2023

21:19

0

Moskva već zna kakav je ovaj borbeni tenk na terenu i na šta je ranjiv

Da li će tenkovi „abrams"  promeniti nešto na bojnom polju? Rusija već zna slabe tačke i čime tačno može da ih gađa
Copyright Profimedia

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u ponedeljak da je prva serija od 31 obećanog borbenog tenka „M1 Abrams" stigla u zemlju.

Zapad i Kijev najavljivali su to kao veliki potez koji bi mogao da preokrene situaciju na bojnom polju, ali izgleda da je Rusija ipak spremna za „abramse".

Ukrajina je dobila neke od dugo najavljivanih tenkova „abrams", dok će ostatak biti isporučen kasnije ove jeseni. Oni se čekaju čak od janara, kada je američki predsednik Džo Bajden najavio da će bataljoni najboljih američkih tenkova biti poslati kako bi se „poboljšala” ukrajinska „sposobnost za manevrisanje na otvorenom terenu”.

„Abrams" su poslednja od tri NATO platforme teških tenkova koje su do sada isporučene Ukrajini, a Vašington je iskoristio obećanja o njihovom razmeštanju kako bi evropske članice Alijanse, posebno Nemačka, odobrile slanje njihovih velikih glavnih borbenih tenka (MBT) serije „leopard" (stotine tenkova „leopard 1" i „leopard 2" od tada su poslati u Kijev). Velika Britanija se takođe pridružila, poslavši 14 svojih „čalendžera 2", koji su se doskoro mogli pohvaliti da su jedini MBT u službi NATO armija koje neprijatelj nikada nije uništio u borbi.

Ruske snage koje su se borile protiv ukrajinske vojske opremljene NATO-om tokom letnje kontraofanzive ubrzo su sve to promenile, desetine „leoparda 1" i „leoparda 2" su uništene, a najmanje dva britanska „nepobediva“ tenka razneta su u žestokim borbama u Zaporožju nakon što su se konačno pojavili na bojnom polju ranije ovog meseca.

Pentagon je izneo svoja očekivanja od tenkova „abrams" u Ukrajini, navodeći u saopštenju u ponedeljak da „imajući ove tenkove u svom arsenalu, ukrajinska vojska može efikasnije da obeshrabruje agresivne akcije“.

Profimedia
 

To je daleko od očekivanja lidera NATO-a pre samo nekoliko meseci, pošto je Ukrajina tek počela svoju kontraofanzivu. U junu je šef NATO-a Jens Stoltenberg uverio američkog predsednika Džoa Bajdena da zapadno oružje „pravi razliku na bojnom polju dok mi govorimo“ i da ukrajinske snage „dobijaju na terenu“.

- Još je rano, ali ono što znamo jeste da što više zemlje budu u stanju da oslobode Ukrajinci, to će im biti jača ruka za pregovaračkim stolom - dodao je on.

Tri i po meseca kasnije čini se da je kontraofanziva zaustavljena, sa ukrajinskom vojskom koja je pretrpela velike gubitke i spalila desetine milijardi dolara u naoružanju i municiji NATO-a sa vrlo malo teritorijalne dobiti.

Čime sve Rusija može gađa „abramse"?

Ukrajinska kontraofanziva dala je ruskim snagama dovoljno iskustva da nauče šta funkcioniše, a šta ne kada je u pitanju gađanje teških tenkova NATO-a poput „abramsa".

Prvo, što se tiče strategije, kontraofanziva je pokazala da jednostavno namamljivanje tenkova na teško minirano područje često može biti dovoljno, sa mnogim ukrajinskim oklopnim udarima koji su osujećeni nakon što su naleteli na minska polja i odbranu zmajevih zuba, a Kijev je čak navodno povukao tenkove poput „leoparda 2" sa fronta, pribegavajući upotrebi pešadije za napredovanje kako bi se izbeglo gubljenje oklopnih vozila.

Profimedia
 

Drugo, tu je faktor kvalitativne i kvantitativne superiornosti Rusije u artiljeriji i vazdušnim snagama, što omogućava ruskim snagama da koriste jurišne helikoptere „kamov Ka-52" i „mil Mi-28" za lov na ukrajinske tenkove sa laserskim navođenim raketama, i to u domete zastoja, što često onemogućava ukrajinsku protivvazdušnu odbranu da odgovori, piše Sputnjik.

Treći faktor su sopstvena oklopna vozila Rusije, sa unapređenim tenkovima serije T-72B, T-72B3M, T-80 i T-90M koji se podudaraju sa ukrajinskim oklopnim vozilima iz sovjetske ere i NATO-ovim MBT-ovima, a Rusija uživa i superiornost u broju, mogućnosti ometanja GPS-a koje frustriraju neprijateljsku precizno vođenu municiju i borbene bespilotne letelice, i superiornosti karakteristike dometa njegovih glavnih topova.

Četvrto, postoje protivoklopne sposobnosti ruske pešadije naoružane prenosivim protivtenkovskim raketnim sistemima kao što je „kornet", posebno dizajniranim da gađa poslednju generaciju glavnih borbenih tenkova NATO-a, uključujući „abrams".

Koje su slabe tačke „abramsa"?

Tenkovi „abrams" koje Ukrajina dobija nisu u skladu sa istim standardima kao oni koje koristi američka vojska. Dok njeni tenkovi primaju istu kontroverznu municiju sa osiromašenim uranijumom koju su SAD i NATO već uspešno koristili za trovanje ogromnih delova bivše Jugoslavije i Iraka, oni nisu opremljeni istim slojem ultradebelih oklopnih ploča od osiromašenog uranijuma za poboljšanu zaštitu tenka i njegove posade, čime se mogu pohvaliti „abramsi" američke vojske.

Profimedia
 

Ukrajinski „abramsi" su napravljeni od renoviranih trupova i kupola iz kalifornijskog vojnog skladišta Sijera, sa uklonjenim oklopom od osiromašenog uranijuma iz nepoznatih razloga. S obzirom na to da se tenkovi pokazuju ranjivima na neprijateljske protivtenkovske sisteme čak i sa instaliranim oklopom od osiromašenog uranijuma, ruske snage ne bi trebalo da imaju problema da koriste bilo koji ili sve gorepomenute sisteme naoružanja da ih gađaju.

Sa prednje strane, oklop američkih oklopnih behemota teških 70 tona debeo je od 480 milimetara i može se lako probiti jednostavnim oružjem, a „abramsove" bočne lajsne, kao i bočne i zadnje strane kupole i motorni prostor/usisnik vazduha u zadnji deo tenka ranjivi su na prenosne protivtenkovske sisteme, uključujući gore pomenuti „kornet", kao i slične sisteme kao što su „konkurs", „šturm-s" i „hrizantema".

Konačno, prednji oklop i vrh kupole „abramsa" ranjivi su na helikoptere „Ka-52" i „mil Mi-28" opremljene protivtenkovskim projektilima „šturm", „ataka" i „vihr".

- Na većini zapadnih modela oklopnih vozila i opreme bočne i zadnje strane su obično ranjive - rekao je za Sputnjik Sergej Suvorov, penzionisani pukovnik ruske armije i kandidat vojnih nauka specijalizovan za oklopna vozila.

U Iraku je bilo slučajeva da je „abrams" oboren vatrom iz autotopova „bredli" i autotopova „BMP 2" kalibra 30 milimetara.

- Bilo je čak i slučajeva da je Abrams u Iraku iništen korišćenjem teškog mitraljeza DŠK - objasnio je posmatrač.

Profimedia
 

Ovi gubici se obično nisu tretirali kao takvi, već su se svodili na gubitke iz „sekundarnih uzroka“. Ipak, tenkovi su uništeni, pri čemu je metak u slučaju napada DŠK pogodio pomoćni agregat koji se nalazi u zadnjem delu kupole, što je zapaljeno ulje dovelo u motor, koji se zapalio, pa je tenk izgoreo, priseća se Suvorov.

„Abramsov" prednji oklop pruža tenku dobru zaštitu, prema Suvorovu, iako veliki ugao nagiba trupa znači da ako se projektil odbije od njega u prostor između kupole i trupa, toranj može biti probijen. Isto važi i za vrh kupole, kao i za motor i deo za prenos, čiji je oklop, kako je rekao posmatrač, slabiji od oklopa sličnih ruskih tenkova.

- Ako uporedimo „abrams" sa najnovijim „leopardima", top na „abramsu" je nemački top „Rajnmetala", proizveden po licenci u SAD, ali jedna od njegovih najranijih varijanti, odnosno ista kao ona na „leopardu 2 A4", ima dužinu cevi od 44 ​​kalibra. Najnoviji „leopardi" imaju top kalibra 55 sa jakom komorom za punjenje, što omogućava upotrebu nove municije koja stvara veći pritisak gasa u kanalu za punjenje i shodno tome imaju veću početnu brzinu, što znači bolji prodor oklopa - rekao je Suvorov.

Ova nova generacija granata ne može se koristiti na „abramsu", prema ekspertu, jer bi sila koju stvara metak jednostavno uništila glavni top.

Profimedia
 

- Povrh toga, „abramsov" top ima kratku cev. Osim toga, čini se da gasni turbinski motor zaista ne voli prašinu. Sistem za prečišćavanje vazduha nije poboljšan. Operativno iskustvo u pustinjskim sredinama, posebno u Iraku, pokazalo je da bi prečišćivači i filteri vazduha trajali samo 15 minuta u uslovima rata u oluji prašine. Te filtere je bilo potrebno ukloniti ili zameniti ili očistiti, jer je tamo filterski sistem kao u automobilu...Ako se to ne uradi, rezervoar će potpuno prestati da radi - rekao je Suvorov.

Uz pomenute sisteme naoružanja Suvorov smatra da će „bilo koje“ moderno protivtenkovsko oružje u službi ruske vojske, počev od ručnih protivtenkovskih bacača granata RPG-7, predstavljati pretnju ukrajinskim tenkovima „sbrams", sudeći po njihovom učinku u američkim ratovima u prošlosti. Isto važi i za sve ruske tenkovske topove opremljene oklopnim granatama, kao i za sve moderne protivtenkovske rakete, sa slučajevima zabeleženim u Iraku prilikom kojih je čak i top od 100 milimetara prastarih tenkova T-55 pobedio „abrams".

- Takođe je velika verovatnoća da će dronovi moći da pobede ove tenkove - dodao je on.

Konačno, treba razmotriti uslove pod kojima će tenkovi delovati u Ukrajini, smatra posmatrač.

- Tenk je prilično težak, ima oko 70 tona. Sada će početi kiše i blato, oni će se zaglaviti i ostati u mestu, služeći kao mete ruskim snagama - zaključio je Suvorov.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike