I britanski tenkovi gore: U Ukrajini uništen "nedodirljivi" tenk "čalendžer 2", snimci olupine u plamenu šire se mrežama (VIDEO)

05.09.2023

17:05

0

Do sada se uglavnom govorilo o uništenim nemačkim tenkovima "leopard"

I britanski tenkovi gore: U Ukrajini uništen "nedodirljivi" tenk "čalendžer 2", snimci olupine u plamenu šire se mrežama (VIDEO)
Uništen "čalendžer 2" - Copyright Printscreen Twitter/squatsons

Vest da je britanski tenk "čalendžer 2" uništen u Zaporoškoj oblasti odjeknula je kao izuzetno značajan događaj, jer je prvi put u proteklih 30 godina ovaj tip tenka bio meta uništenja od trenutka kad je ušao u naoružanje, prema izveštaju lista "Gardijan".

Prema informacijama pomenutog lista, poslednji put ovaj tip tenka uništen je 2003. godine u Iraku, ali to je bilo usled prijateljske vatre, a ne neprijateljskog dejstva.

Mediji su nedavno izvestili o uništenju prvog britanskog tenka "čalendžer 2" u okolini Rabotine u Zaporoške oblasti. Ovaj tenk pripadao je rezervnoj 82. specijalizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine i navodno je uništen artiljerijskom vatrom.

 

 

Lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov takođe je potvrdio da je prvi "čalendžer 2" uništen u toj oblasti, a video-materijal koji prikazuje vozilo koje se dimi brzo se pojavio na društvenim mrežama.

Do sada se uglavnom govorilo o uništenim nemačkim tenkovima "leopard", dok je "čalendžer 2" bio poznat po svojoj otpornosti i efikasnosti na bojištu.

Britanija je dala 14 ovih tenkova Ukrajini ranije ove godine, ali do sada nije bilo poznato koriste li se u borbama na prvoj liniji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike