Najlepša slika Srbije na Vrbicu: Deca u narodnoj nošnji, okićena zvončićima i vrbovim grančicama zapevala ispred crkve u Ljubiću (FOTO)

27.04.2024

17:50

0

Običaji koji su vezani za Lazarevu subotu su zaista stari, oni se praznuju još od IV veka, a to je uspomena na Vaskrsnuće Svetog Lazara

Najlepša slika Srbije na Vrbicu: Deca u narodnoj nošnji, okićena zvončićima i vrbovim grančicama zapevala ispred crkve u Ljubiću (FOTO)
Copyright RINA

Lazareva subota ili Vrbica je praznik na koji se u crkvama širom Srbije može videti veliki broj mališana. Lepa slika poslata je i sa ustaničkog brda Ljubić u Čačku gde su se i ove godine ispred Crkve Svetog kneza Lazara okupili članovi KUD "FRA" koji čuvaju i poštuju tradiciju.

- Danas je dan koji treba obeležiti, podsetiti na tradiciju, da se okupimo, ovo je obično i praznik mladih. Deca su jutros sa radošću poranila i okitila se zvončićima i vrbovim grančicama, nije im bilo teško da porane i da zapevaju ispred ove divne crkve na Ljubiću. Deca vole ovakva druženja, oni su navikli, sada se raduju Vaskrsu i Đurđevdanu - rekao je Mlađo Ristanović ispred KUD-a "FRA" u Čačku.

RINA
 

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom uoči praznika Cveti. Običaji koji su vezani za Lazarevu subotu su zaista stari, oni se praznuju još od IV veka, a to je uspomena na Vaskrsnuće Svetog Lazara.

- Znamo dobro da ga je Isus Hristos vaskrsao i odatle krenuo u Jerusalim. Zapravo to čudo koje se dogodilo potvrđuje samu hrišćansku religiju. Ovo je uvod za sutrašnji praznik Cveti, jer je tog dana Isus Hristos ušao u Jerusalim, narod ga je dočekao sa palminim grančicama, a mi ovde u Srbiji koristimo vrbove grančice, jer kod nas nema palmi. Vrbe imaju kod nas dugu tradiciju, vezane su za izvornost, za dugovečnost, za zdravlje i napradak i ovo je kruna prolećnog ciklusa običaja - rekla je Snežana Šaponjić Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike