Probirljivi Kijev: Ukrajina odbila da primi "leoparde" iz Nemačke zbog lošeg stanja

20.09.2023

10:22

0

Nakon pregleda utvrđeno je da je tenkovima zaista potreban remont

Probirljivi Kijev: Ukrajina odbila da primi "leoparde" iz Nemačke zbog lošeg stanja
Copyright Profimedia

Ukrajina je prošle sedmice odbila da primi 10 starih tenkova "leopard 1A5" iz Nemačke, piše "Špigl" pozivajući se na svoje izvore.

Prema pisanju nemačkog medija, Ukrajina je obavestila specijalni štab pri Ministarstvu odbrane u Berlinu da su nemački tenkovi koji su stigli u Poljsku u lošem tehničkom stanju i da zahtevaju popravku.

Osim toga, Ukrajina je istakla da ne raspolaže dovoljnim brojem obučenih tehničkih stručnjaka niti ima dovoljno rezervnih delova za održavanje ovih tenkova.

- Pošto nema ni obučenog tehničkog osoblja, ni dovoljno rezervnih delova, nema smisla da se "leopardi" prebacuju u Ukrajinu - stoji u članku.

Ova odluka izazvala je zabrinutost u Berlinu, pa je Ministarstvo odbrane brzo reagovalo tako što je poslalo tehničke stručnjake u poljski grad Žešov kako bi pregledali i servisirali tenkove.

Nakon pregleda, utvrđeno je da je tenkovima "leopard" zaista potreban remont, što potvrđuje izveštaj "Špigla".

Nemačka je prethodno obećala da će Ukrajini donirati preko 100 tenkova "leopard 1A5" koji su povučeni iz upotrebe pre otprilike 10 godina. Prvih 10 tenkova je poslato u Ukrajinu u julu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike