General potvrdio: Ukrajina dobila od SAD kasetnu municiju

13.07.2023

15:49

1

Kijev je uveren da će ovim naoružanjem steći prednost na terenu

General potvrdio: Ukrajina dobila od SAD kasetnu municiju
Neeksplodirane kasetne bombe u Laosu - Copyright Profimedia

Ukrajina je od SAD dobila kasetnu municiju, izjavio je danas ukrajinski general Oleksandr Tarnavski. 

- Upravo smo je dobili, nismo je još upotrebili, ali ona može radikalno da promeni situaciju na bojnom polju - rekao je Tarnavski. 

On tvrdi da Rusija zna da će Ukrajina, sa ovom municijom, imati prednost u ratu. 

- I neprijatelj razume da ćemo s ovom municijom imati prednost. Neprijatelj će ustupiti onaj deo terena gde je nju moguće iskoristiti - tvrdi Tarnavski. 

On je istakao da je upotreba ove municije zabranjena u gusto naseljenim područjima, čak i ako su pod kontrolom ruskih snaga. 

Profimedia
 

- Rusi misle da ćemo je koristiti na svim područjima fronta. To je veoma pogrešno. Ali oni su zabrinuti - rekao je on.  

Američki predsednik Džozef Bajden prošle nedelje je saopštio da je doneo "tešku odluku" da odobri transfer kasetne municije Ukrajini. 

Kasetno oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila.

Kasetna municija je zabranjena Konvencijom o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

Šta je kasetna bomba?

Kasetna municija ili bomba je izuzetno smrtonosno oružje koje sadrži višestruku eksplozivnu podmuniciju ili bombe.

Takve bombe se obično bacaju iz aviona ili ispaljuju sa zemlje ili mora, a otvaraju se u vazduhu, oslobađajući desetine ili stotine komada podmunicije, koja može zasuti područje veličine 300 kvadratnih metara.

Oni koji se protive ovom oružju objašnjavaju da kada se kasetne bombe rasprše, one mogu da osakate i ubiju civile, pri čemu predstavljaju opasnost godinama nakon završetka sukoba.

Profimedia
 

Između 1964. i 1973. godine, Američko ratno vazduhoplovstvo je koristilo kasetne bombe tokom ratova u Indokini, u kojima je 285 miliona američke kasetne podmunicije bačeno na ciljeve u Vijetnamu, Laosu i Kambodži, ubivši desetine hiljada ljudi.

Između 60.000 i 80.000 kasetnih bombi bacili su na položaje iračkih snaga američki, britanski i francuski avioni tokom Zalivskog rata 1991.

Tokom NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije 1999. godine SAD i njihovi saveznici upotrebili su oko komada 2.000 kasetne municije sa više od 380.000 bombi protiv jugoslovenskih snaga bezbednosti i civilnog stanovništva. Najmanje 25 civila je ubijeno usled udara kasetnih bombi tokom tromesečne operacije NATO-a.

Pored toga, Pentagon je bacio 1.200 kasetnih bombi sa 248.000 podmunicije u Avganistan između 2001. i 2002. godine.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike