Oglasio se Bajden posle odluke o slanju kasetne municije Ukrajini: Pomenuo kontraofanzivu protiv Rusije

07.07.2023

23:07

0

Bila je to veoma teška odluka sa moje strane - rekao je predsednik SAD

Oglasio se Bajden posle odluke o slanju kasetne municije Ukrajini: Pomenuo kontraofanzivu protiv Rusije
Copyright AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džo Bajden rekao je danas da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila "teška", ali da je takvu odluku doneo jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

- Bila je to veoma teška odluka sa moje strane. Razgovarao sam o tome sa našim saveznicima, razgovarao sam o tome sa našim prijateljima na Kapitol hilu - rekao je Bajden za CNN i dodao da „Ukrajincima ponestaje municije“.

Bajden je rekao da se kasetna municija šalje kao „prelazni period“ dok SAD ne budu u stanju da proizvedu više artiljerije kalibra 155 mm za američke haubice koje omogućile Ukrajini da povrati teritoriju tokom prošle godine.

- Ovo je rat u vezi sa municijom. I ponestaje im te municije, a mi je imamo malo. I tako sam na kraju prihvatio preporuku Ministarstva odbrane da, ne trajno, dozvolim ovaj prelazni period, dok dobijemo više 155-milimetarskog oružja, ovih granata, za Ukrajince - rekao je Bajden.

Dodao je da je, iako SAD nisu potpisnice Konvencije o kasetnoj municiji, bilo potrebno određeno vreme da ga ubede da odobvri slanje tog oružja Ukrajini.

Konvenciju, kojom je zabranjeno korišćenje kasetne municije, potpisalo je više od 100 zemalja sveta, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, dok SAD, Ukrajina i Rusija nisu potpisnice.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike