Tramp alarmirao javnost: Bajdenova odluka vodi SAD u treći svetski rat

11.07.2023

22:41

0

Nekadašnji američki lider skrenuo je pažnju da će neeksplodirana kasetna municija ubijati nevine civile u decenijama koje dolaze

Tramp alarmirao javnost: Bajdenova odluka vodi SAD u treći svetski rat
Copyright AP Photo/Alex Brandon

Bivši lider Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je u utorak da nedavna odluka predsednika Džozefa Bajdena da Ukrajini isporuči kasetnu municiju vuče Vašington bliže trećem svetskom ratu.

- Džo Bajden ne bi trebalo da nas vuče dalje ka trećem svetskom ratu slanjem kasetne municije u Ukrajinu - on bi trebalo da pokuša da okonča rat i zaustavi užasno stradanje i razaranje koje je izazvala nesposobna administracija - naveo je Tramp u saopštenju za javnost.

Nekadašnji lider SAD dalje je rekao da će neeksplodirana kasetna municija ubijati nevine civile u decenijama koje dolaze, dugo nakon rata.

Štaviše, Tramp je rekao da bi Bajden posebno trebalo da nastoji da deeskalira krizu u Ukrajini nakon što je priznao da Americi ponestaje artiljerijskih granata od 155 milimetara koje isporučuju Ukrajini, što je razlog što su rezervisane za obezbeđivanje kasetne municije.

SAD svakako ne bi trebalo da šalju Ukrajini poslednje zalihe u vreme kada se njeni sopstveni arsenali, prema Bajdenu, smanjuju, rekao je Tramp.

Prošle nedelje Bajden je rekao da će Vašington obezbediti kasetnu municiju Kijevu privremeno, dok američka industrijska baza proizvodi više artiljerijskih granata od 155 milimetara. On je objasnio da se o svojoj odluci konsultovao sa saveznicima i partnerima SAD i da su razumeli razlog.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike