Upropastili su Van Gogovu sliku i figuru kralja Čarlsa: Ko upravlja pokretom "Samo zaustavite naftu" i ko ga finansira? (VIDEO/FOTO)

28.10.2022

07:19

0

Za samo deset meseci postojanja pokret je postao poznat širom sveta zbog svojih ekstremnih poteza

Upropastili su Van Gogovu sliku i figuru kralja Čarlsa: Ko upravlja pokretom "Samo zaustavite naftu" i ko ga finansira? (VIDEO/FOTO)
AP22204477068360 - Copyright AP Photo/Alessandra Tarantino

Bez obzira na to da li ste čuli za njih kada su tortom uništili voštanu figuru britanskog kralja Čarlsa III u londonskom muzeju Madam Tiso, gađali kultne „Suncokrete“ Vinsenta van Goga, zalepili se za asfalt da bi blokirali saobraćaj ili kada su ometali velike sportske događaje, niste mogli da zaobiđete bar jednu vest o ekološkom pokretu "Samo zaustavite naftu" ("Just Stop Oil") i njegovim aktivnostima.

Ova ekološka grupa postoji manje od godinu dana, ali je svojim ekstremnim postupcima već podigla veliku prašinu u medijima, pa su se mnogi zapitali odakle dolazi i ko je finansira.

Problematični izvor finansiranja

Od pokretanja u februaru 2022. godine grupa građanskog otpora za životnu sredinu angažovala se u raznim protestnim akcijama koje traže pažnju i izazvala je intenzivnu medijsku debatu o tome da li njihovi ciljevi opravdavaju sredstva koja koriste i da li katastrofalne prognoze njenih aktivista - potpuno uništenje planete u bliskoj budućnosti ukoliko se odmah i zauvek ne odustane od tradicionalnih izvora energije - uopšte imaju bilo kakvo pokriće.

Međutim, čak i u kritičkom izveštavanju o postupcima pokreta, nije postavljeno pitanje o njegovom finansiraju, s obzirom na brz uspon i proboj.

Iako su finansije organizacije "Samo zaustavite naftu" gotovo potpuno neprozirne, njena veb-stranica poziva pristalice da im uplaćuju donacije putem Etereuma, druge najveće platforme za kriptovalute.

 

 

Prema nekim proračunima, svaka pojedinačna transakcija korišćenjem kriptovalute stvara 34 kilograma ugljen-dioksida, otprilike istu količinu energije koju prosečno američko domaćinstvo potroši za dva i po dana. Etereum prema tim merilima troši više energije godišnje nego cela Danska.

U septembru su najavili promene kojima će, kako tvrde, smanjiti svoje emisije ugljenika za preko 99 odsto, iako stručnjaci za kriptovalute koje je konsultovao vodeći tehnološki časopis "Verdž" ("The Verge") sumnjaju da će to zaista biti postignuto. U najmanju ruku, prvih sedam meseci svog postojanja ovaj ekološki pokret zavisio je od donacija datih u tajnosti putem kriptovalute sa ogromnim ugljeničnim otiskom.

Do danas je jedini pristalica "Samo zaustavite naftu" koji je glasno istupio u javnost Fond za klimatske hitne slučajeve sa sedištem u SAD, koji obezbeđuje subvencije i sredstva za zelene pokrete i organizacije širom sveta. Predvodi ga Ejlin Geti, naslednica Getijevog bogatstva od 5,4 milijarde dolara, koje je stečeno preko porodične naftne kompanije.

Ovo je dovelo do široko rasprostranjenih optužbi da industrija fosilnih goriva sponzoriše ekološki pokret kako bi diskreditovala ekološki aktivizam.

 

 

Nema dokaza da Geti ima bilo kakav finansijski interes u fosilnim gorivima ili da bi na neki način profitirala od ometajućih akcija grupe "Samo zaustavite naftu", okrećući javnost protiv ciljeva zagovornika očuvanja životne sredine.

Ona deluje kao da je iskreno posvećena upotrebi svog ogromnog bogatstva sa ciljem da potkopa tradicionalnu energetsku industriju. Mnoge velike ekološke protestne grupe imale su koristi od njene velikodušnosti, uključujući kontroverznu "Pobunu protiv izumiranja" ("Extinction Rebellion").

Čovek koji je podržao ekstremne poteze pokreta

To što "Samo zaustavite naftu" i "Pobuna protiv izumiranja" dobijaju stotine hiljada dolara iz istog izvora značajno je iz više razloga. Neukrotive taktike ovog dvojca često se upoređuju, što nije iznenađujuće, s obzirom na to da su sve bile pod direktnim uticajem jednog čoveka, Rodžera Halama, koji je takođe pomogao u osnivanju obe grupe.

Profimedia
Rodžer Halam

Halamovi apokaliptični pogledi na klimu sažeti su u njegovom haotičnom i nejasnom „manifestu“ od 12.200 reči. U njemu on predviđa da će u narednih 30 godina vremenske prilike biti „uništene“, što će dovesti do „gladovanja i kolapsa našeg društva“ i „rata i nasilja, klanja mladića i silovanja mladih žena na globalnom nivou“.

Među scenarijima o kojima je Halam pisao bio je i onaj u kom su klimatske promene dovele do toga da „banda dečaka“ upadne u nečiji dom zahtevajući hranu, a da zatim nečiju majku, sestru ili devojku grupno siluje na kuhinjskom stolu. Ovaj i drugi pasusi uklonjeni su zbog osude medija.

Halam je napisao manifest dok je bio u zatvoru zbog kršenja uslova kaucije, nakon što je više puta pokušavao da zatvori londonski aerodrom "Hitrou" koristeći civilne bespilotne letelice u leto 2019. Ovo je prvobitno bio plan koji je odobrio ekološki pokret "Pobuna protiv izumiranja", ali je na kraju odbačen. Međutim, on lično nije bio obeshrabren i jednostavno je osnovao novu organizaciju, "Hitrou pauzu", u nameri da svakako sprovede akciju.

Protest nije prizemljio nijedan avion niti na bilo koji način ugrozio rad aerodroma, iako je doveo do hapšenja, procesuiranja i, u nekim slučajevima, osuđivanja organizatora.

 

 

Sledeće godine, "Izvan politike" ("Beyond Politics"), još jedna grupa za građansku neposlušnost koju je osnovao Halam, upala je u londonske kancelarije nevladinih organizacija, uključujući Amnesti internešenel i Grinpis, i polila farbom zidove i podove i zahtevala od organizacija da narede svojim članovima da „ustanu protiv vlade“. Zbog toga je "Pobuna protiv izumiranja" odlučila da prekine sve veze sa njim.

Uprkos očiglednom prekidu veza, ovaj pokret nastavio je da koristi strategije ometanja koje je smislio Halam, od kojih mnoge ugrožavaju javnu bezbednost i rizikuju da izazovu bes javnosti, a samim tim i da ocrne ekološki aktivizam uopšte.

Zvanično, zbog ovih zabrinutosti "Pobuna protiv izumiranja" odustala je od akcije usmerene na "Hitrou". Alternativno objašnjenje moglo bi da bude to što najveći podržavalac pokreta, milijarder menadžer hedž fondova Kristofer Hon, ima udeo od 730 miliona evra u aerodromu.

Ništa bez Soroša

Youtube/Open Society Foundations
Džordž Soroš

Hedž fondovi profitiraju od haosa. Ključni primer za to je bio pad britanske funte u septembru 1992. godine. Tako je, Crne srede, Kvantum fond zaradio 1,8 milijardi dolara u jednom danu, a vlasnik kompanije Džordž Soroš dobio nadimak „čovek koji je razbio Banku Engleske“.

S obzirom na to da "Pobuna protiv izumiranja", "Samo zaustavite naftu" i svaka grupa koju je osnovao Halam stvaraju haos, možda nije slučajno da je bar za prvu grupu potvrđeno da je dobila finansijska sredstva od Soroševe ozloglašene Fondacije za otvoreno društvo (OSF).

Još u avgustu 2019. nezavisni istraživač je došao do internih dokumenata pokreta "Pobuna protiv izumiranja" u vezi sa finansiranjem grupe. Pokazalo su da je prikupio najmanje milion dolara u prvoj godini rada, što je suma koja bi mogla biti znatno veća, s obzirom na to da ukupna donacija OSF nije navedena, za razliku od doprinosa bilo kog drugog podržavaoca. Ova suma je očigledno tajna čak i od samih insajdera pokreta.

 

 

Drugi dokumenti iznose „pregled“ aktivnosti pokreta i njegove „ciljeve“, koji uključuju pokazivanje „radikalnim ljudima da je moguće imati nemoguć plan i izvršiti pobunu, kako bi se podržali dalji ustanci“.

Na drugom mestu u „pregledu“, aktivisti "Pobune" pozvani su da „testiraju prototipove u pripremi za nadolazeći strukturalni kolaps režima zapadnih demokratija, čime se pripremaju temelji za transformaciju društva“. Moguće je da je Halam bio iskorišćen da smisli takve „prototipove“ i da ih je odbacio kada je preduhitrio sebe i ugrozio poslovne interese onih koji podržavaju "Pobunu protiv izumiranja".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike