Britanci već pripremaju sahranu kralja Čarlsa: Situacija nije dobra, stanje mu je veoma loše

26.04.2024

13:27

0

Monarhovi pomoćnici redovno pregledaju kopije dokumenta od nekoliko stotina stranica u kom su navedeni planovi za njegovu sahranu, nazvanu "Operacija Most Menaj“

Britanci već pripremaju sahranu kralja Čarlsa: Situacija nije dobra, stanje mu je veoma loše
Copyright Profimedia

Zdravstveno stanje britanskog kralja Čarlsa III progresivno se pogoršava, što je dovelo do toga da zvaničnici Bakingemske palate redovno ažuriraju plan za njegovu predstojeću sahranu, a ove pripreme počele su praktično dan nakon što je kraljica Elizabeta II sahranjena, rekli su upućeni.

Monarh star 75 godina u februaru je saopštio da boluje od raka kako bi sakrio da mu se stanje pogoršalo, tvrdi više izvora britanskog "Dejli bista", koji kažu da situacija "nije dobra".

- Naravno da je odlučan da to pobedi i oni sve nade ulažu u to. Svi su optimisti, ali on je zaista veoma loše. Više nego što pričaju - rekao je izvor koji je opisan kao stari prijatelj kraljevske porodice.

Kralj Čarls nije otkrio koji rak mu je dijagnostikovan, ali je rekao da to nije rak prostate, koji je jedan od oblika bolesti koji se najefektivnije može lečiti.

Bakingemska palata nije davala mnogo detalja o njegovom lačenju, ali dobro obavešteni insajderi i politički komentatori javno su govorili o tome kako kralj "stvarno dobro reaguje“ na lečenje.

Iza kulisa, međutim, pomoćnici kralja Čarlsa redovno pregledaju kopije dokumenta od nekoliko stotina stranica u kom su navedeni planovi za njegovu kraljevsku sahranu, kojoj je dato kodno ime "Operacija Most Menaj“.

Profimedia
 

- Planovi se aktivno ažuriraju. Ništa manje nije ni očekivano s obzirom na to da je kralju dijagnostikovan rak - rekao je za Dejli bist bivši službenik koji je povezan sa kraljevskim službenicima.

Izuzetno detaljan dokument nastao je dan nakon što je kraljica Elizabeta sahranjena 19. septembra 2022. i kao uzor uzima kraljičinu sahranu.

Vojni zvaničnici su za Dejli bist potvrdili da se "Operacija Most Menaj" redovno ažurira, ali su istakli da je to standardna procedura.

Plan smrti bivšeg princa od Velsa nazvan je po visećem mostu koji povezuje ostrvo Anglsi sa kopnom Velsa.

- Naravno da razmatraju svaki aspekt Mosta Menaj. Kraljičina sahrana je prtekla bez grešaka i postavila zahtevan zadatak. To nije emotivna stvar, to je posao, koji se shvata veoma ozbiljno, i razumljivo je da niko ne planira da bude iznenađen - rekao je visoki zvaničnik uključen u planiranje kraljevskih sahrana.

Profimedia
 

Drugi zvaničnik je dodao da je "planiranje najgoreg ono što vojska radi".

- Morate da uzmete u obzir razmere ovog pitanja. Haushol divizija, pod komandom general-majora Džejmsa Baudera, preuzima vođstvo - to je sedam gardijskih pukova. Zatim imate ceo londonski okrug, pukove Teritorijalne vojske i Kraljevsku konjsku artiljeriju. A tu su i mornarica i vazduhoplovstvo. Čarls je godinama bio blisko povezan sa Padobranskim pukom, tako da će i oni biti uključeni - rekao je neimenovani zvaničnik za pomenuti medij.

- To je samo ceremonijalni kraj. Potrebna je ogromna bezbednosna operacija jer su tu sve VIP osobe na planeti. Govorimo o svemu, od protivraketne odbrane do zaštite od napada jednog napadača. Sve to traje nešto manje od dve nedelje, što znači da svaki aspekt mora biti pažljivo isplaniran unapred - dodao je.

Zvaničnici kralja Čarlsa nisu do sada komentarisali ovo pitanje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike