Čokoladnom tortom "nasrnuli" na Čarlsa III: Aktivisti poslali jezivu poruku kralju! (VIDEO)

24.10.2022

17:35

0

Aktivisti su citirali i pokojnu kraljicu Elizabetu koja je prošle godine na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu rekla: „Vreme reči je prešlo u vreme za akciju "

Čokoladnom tortom "nasrnuli" na Čarlsa III: Aktivisti poslali jezivu poruku kralju! (VIDEO)
Kralj Čarls Treći - Copyright Printscreen/Twitter/Insider Paper

Aktivisti klimatskog pokreta "Just Stop Oil" gađali su voštanu figuru britanskog kralja Čarlsa III u londonskom muzeju Madam Tiso čokoladnom tortom. Dvoje aktivista kupili su karte za muzej voštanih figura Madam Tiso i nešto posle 10.30, pregazili barijeru od užeta koja je odvajala figuru kralja od posetilaca muzeja i namazali ga čokoladnom tortom.

- Ovde smo jer nastojimo da zaštitimo naše slobode i prava, jer nastojimo da zaštitimo ovu zelenu i prijatnu zemlju koja je nasleđe svih nas“, naveli su aktivisti nakon performansa.

Aktivisti su citirali i pokojnu kraljicu Elizabetu koja je prošle godine na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu rekla: "Vreme reči je prešlo u vreme za akciju."

Njen naslednik kralj Čarls III, koji je dugo podržavao zelena preduzeća, podržava poruku svoje majke, "zahtevajući hitnu akciju, a ne samo reči". Međutim, kralj Čarls navodno je odustao od planova da prisustvuje klimatskom samitu i održi govor, prema savetu bivše premijerke Liz Tras.

U izjavi, Just Stop Oil je rekao: "Nauka je jasna. Zahtev je jednostavan: samo zaustavite novu naftu i gas. Jako je jednostavno ".

 

 

Policija je saopštila da su četiri osobe uhapšene zbog krivičnog dela štete u vezi sa incidentom i dodala: "Brzo smo reagovali na incident u muzeju Madam Tiso nakon što su dve osobe bacile hranu na statu oko 10.50."

Time je ukupan broj uhapšenih u vezi sa demonstracijama "Just Stop Oil-a" povećan na skoro 600 od početka oktobra, ali iz ove organizacije poručuju da neće zaustaviti svoju akciju sve dok vlada ne objavi poništenje svog plana da dozvoli ponovno bušenje i ekstrakciju prirodnog gasa u Velikoj Britaniji.

Inače, aktivisti ovog pokreta postali su svetski poznati nakon što su Van Gogovo remek-delo "Suncokreti" zalili su paradajz supom, a juče su krompir supom zalili najskuplju sliku Kloda Monea „Plastovi sena“.

Sve je počelo kada su se aktivisti krajem juna zalepili za delo "My Heart’s in the Highlands" (1860) Horacia Mekaloha u glazgovskom Kelvingrovu, potom su se u Londonu ustremili na sliku Vinsenta van Goga "Drvo breskve u cvatu".

Onda su se "preselili" u Mančester, gde im je meta bila slika Vilijama Tarnera "Tomson’s Aeolian Harp". U drugoj polovini jula čitava akcija prelila se i na Italiju, jer su u čuvenoj firentinskoj galeriji Ufici protestanti zalepili za staklo Botičelijevog remek-dela "Proleće". Na "meti" klimatskih aktivista bila su i dela Džona Kanstabla, "Tajna večera" Đampjetrina, Rafaelova "Madona", Pikasov "Masakr u Koreji"…

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike