Kako će izgledati krunisanje kralja Čarlsa: Mnogo toga moraće da se promeni, ali neke stvari ostaće iste

19.10.2022

07:15

0

Neki detalji ostaće neizmenjeni, ali se već spekuliše da bi mnogo toga moglo da bude drugačije naročito zbog povećanja troškova života u Velikoj Britaniji

Kako će izgledati krunisanje kralja Čarlsa: Mnogo toga moraće da se promeni, ali neke stvari ostaće iste
Kralj Čarls III - Copyright Henry Nicholls/Pool Photo via AP

Kralj Čarls III biće krunisan u Vestminsterskoj opatiji 6. maja 2023. godine, osam meseci nakon što je nasledio svoju majku, saopšteno je prošle sedmice, a odmah zatim krenule su spekulacije kako vi ova ceremonija mogla da izgleda.

Kao što se očekivalo, o ovom datumu mnogo se spekulisalo u poslednjih nekoliko nedelja. Mnogi su se nadali da će Čarls biti krunisan 2. juna, 70 godina od dana krunisanja kraljice Elizabete II, što bi bio simbol kontinuiteta između vladavina.

Ipak, oni koji su odlučivali o datumu morali su da uzmu u obzir sve događaje koji su već zakazani mesecima unapred, kao i da provere kada je Vestminsterska opatija dostupna, a kenterberijskog nadbiskupa, koji vodi ceremoniju, slobodan.

Pošto je datum posle nekoliko sedmica određen, pažnja se sada okreće detaljima dana. Za Ujedinjeno Kraljevstvo, kao jedinu monarhiju u Evropi koja zadržava ritual krunisanja, biće to ceremonija za pamćenje, puna raskoši koju mnogi vole. Ali, u svojoj suštini, to je i duboko religiozna ceremonija.

Osnovni elementi krunisanja ostaju nepromenjeni

Iako specifičnosti događaja sledeće godine tek treba da budu otkrivene, krunisanja su uglavnom ostala ista više od 1.000 godina, tako da se otprilke zna šta se može očekivati.

Profimedia
 

Verovatno će početi tako što će kralj i kraljica supruga putovati u opatiju u povorci u zlatnoj ceremonijalnoj kočiji, koja je viđena ranije ove godine na proslavi platinastog jubileja kraljice Elizabete. Kada Čarls i Kamila stignu u Opatiju, krunisanje će „odraziti ulogu monarha danas i pogled ka budućnosti, ali će biti ukorenjeno u dugogodišnjoj tradiciji i raskoši“, navela je Bakingemska palata.

Ta rečenica koja je stigla iz palate protumačena je kao nagoveštaj da će Čarlsovo krunisanje biti drugačije od onog koje je upriličeno pre sedam decenija.

Tada je odbor za planiranje organizovao veliku državnu ceremoniju kako bi mladu, pomalo nepoznatu Elizabetu predstavio svetu i potvrdio njen položaj novog monarha. Britanija je i dalje izlazila iz svetskog rata i osećalo se da je građanima potrebna prikladna prilika da se okupe.

Ceremonija, koja je bila prvi kraljevski događaj koji je prenošen na televiziji, trajala je više od tri sata, a privremene strukture podignute su unutar opatije kako bi se smestio veći broj gostiju koji je prešao više od 8.000 ljudi.

Profimedia
 

Osnovni elementi službe bili su priznanje, zakletva, miropomazanje, investitura, krunisanje i odavanje počasti. Priznanje je kada suveren stoji u Opatiji i predstavlja se narodu. Nakon polaganja krunidbene zakletve, što je zavet da se vlada u skladu sa zakonom, sprovodi pravda sa milosrđem i održava Engleska crkva, monarh je pomazan svetim uljem od strane nadbiskupa. Ovo se smatra najsvetijim delom službe.

Sledeći deo je investitura, kada se suveren oblači u posebne krunidbene haljine i predstavlja simbole monarhije: kuglu, krunski prsten, skiptar i štap. Zatim se kruna svetog Edvarda postavlja na monarhovu glavu pre nego što prinčevi i plemići kraljevstva dođu do suverena kako bi mu iskazali poštovanje.

Tom prilikom se i kraljica supruga kruniše na sličnoj, ali manjoj ceremoniji.

Šta bi moglo da se promeni

Stručnjaci kažu da će krunisanje Čarlsa III biti znatno skromnija prilika nego ona pre 70 godina, a na nju će znatno uticati tekuće povećanje troškova života u Velikoj Britaniji.

Stefan Rousseau/Pool Photo via AP
 

- Nismo više ono društvo kakvo smo bili - kaže Bob Moris, počasni naučni saradnik na Ustavnom odredu Univerzitetskog koledža u Londonu.

- Bilo bi smešno da imamo takvu vrstu imperijalističkog krunisanja kao što smo imali 1953. godine. Drugo, mi smo usred recesije ili smo blizu nje. I to je veoma dobar razlog da se ne razbacujete novcem - dodao je on.

Kreg Preskot, predavač prava na Univerzitetu Bangor u Velsu, kazao je za Si-En-En da će događaj neizbežno biti prilagođen okolnostima i ukazao na dužinu ceremonije kao na jedan od aspekata koji bi mogao da bude drugačiji.

- Monarhija nije muzej. To je živi deo naših ustavnih, političkih i društvenih aranžmana, i zato, da bi bio efikasan, mora da bude u skladu sa vremenom. Služba krunisanja se uvek nekako menjala kako je vreme odmicalo - objasnio je on.

- Iako je kraljičino krunisanje emitovano na televiziji, to nije bio televizijski događaj u modernom smislu... Oni koji ga danas organizuju imaće više svesti o tome da će se ovo prvenstveno gledati putem televizije, pa bi mnog toga moglo da se se ubrza modernijim, oštrijim pristupom - dodao je Preskot.

Stefan Rousseau/Pool Photo via AP
 

Moris smatra i da bi feudalni elementi, poput odavanja počasti plemića kralju, mogli biti u potpunosti uklonjeni.

U međuvremenu, Preskot sugeriše da bi se molitve i pročitani citati mogli smanjiti kako bi se na taj način napravio prostor za „uključivanje drugih vera u Ujedinjeno Kraljevstvo“.

- To smo videli na drugim kraljevskim događajima, gde imate ljude iz drugih vera koji učestvuju i izgovaraju svoje molitve - istakao je on.

Bez obzira na ceremonijalne modifikacije, Preskot tvrdi da će krunisanje zakazano za sledeću godinu sigruno biti spektakularno.

- Krunisanje je nova stvar za skoro sve. Kada razmišljate o monarhiji, vidite veoma staru instituciju, ali instituciju koja je u stanju da donese nešto novo - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike