Amerika pokreće "invaziju" Haitija: Premijer zatražio pomoć UN zbog opasnih bandi, a narod kipi od besa (VIDEO)

18.10.2022

19:17

0

Autor: N. Pavlović

Na protestima s emogu videti i ruske zastave

Amerika pokreće "invaziju" Haitija: Premijer zatražio pomoć UN zbog opasnih bandi, a narod kipi od besa (VIDEO)
Nasilje na Haitiju ne nesagledivo - Copyright AP Photo/Odelyn Joseph

SAD i Meksiko zatražili su podršku Ujedinjenih nacija kako bi bila formirana bezbednosna misija za uspostavljanje reda na Haitiju, usred pogoršane humanitarne krize izazvane nizom problema sa kojima se suočava ta zemlja u Karipskom moru.

Haiti je paralizovan usled problema sa nestašicom osnovnih dobara, eskalacije nasilja lokalnih bandi i izbijanja kolere zbog nedostatka pijaće vode.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ranije ovog meseca predložio slanje "snaga za brzu akciju".

AP Photo/Odelyn Joseph
 

Predstavnica SAD pri Ujedinjenim nacijama, Linda Tomas-Grinfild, rekla je, tokom sastanka Saveta bezbednosti, da će Vašington predložiti "misiju koju će voditi zemlja sa velikim i neophodnim iskustvom za rešavanje križnih situacija".

Savet bezbednosti UN odvojeno razmatra režim sankcija koji bi obuhvatio zamrzavanje imovine, zabrane putovanja i embarga na oružje svima koji ugrožavaju mir na Haitiju, navodi se u nacrtu rezolucije.

Kako izgleda život u prestonici terora? Grad živi samo danju, a ni tad nije sigurno (VIDEO)

Kritičari smatraju da se time odobrava američka invazija na Haiti. Veliki broj ljudi već nedeljama protestuje na ulicama Port-o-Prensa, a primetne su i ruske zastave.

AP Photo/Odelyn Joseph
 

Predstavnici Rusije i Kine u UN napominju da su se neki haićanski lideri otvoreno protivili ideji o stranoj intervenciji.

- Da li će slanje takvih brzih snaga na Haitiju dobiti razumevanje, podršku i saradnju na Haitiju - upitao je predstavnik Kine.

Upozorava da bi se takva misija mogla suočiti sa otporom lokalnog stanovništva ili bi čak izazvala nasilnu konfrontaciju.

UN: Haiti se suočava sa humanitarnom katastrofom zbog gladi

Haiti se suočava sa humanitarnom katastrofom zbog nasilja bandi, gladi, visoke inflacije i pojave kolere, saopštio je u Ženevi Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Više od polovine stanovništva Haitija, oko 4,7 miliona, gladuje, a oko 19.000 u Port-o-Prensu suočava se sa katastrofalnom glađu, naveo je Svetski program za hranu.

Direktor Svetskog programa za hranu u Haitiju Žan-Martin Bauer istakao je da je situacija u zemlji došla do prelomne tačke, da je krajnje zabrinjavajuća i da se mora hitno reagovati.

Vojna pomoć već stigla

Strana vojna pomoć, uključujući oklopna vozila iz Kanade, već je stigla na Haiti. Kanada i SAD su prethodno najavile isporuku taktičkih i oklopnih vozila koje bi trebalo da koristi Nacionalna policija Haitija u borbi protiv bandi.

Američki sekretar, Entoni Blinken, rekao je da će Vašington ubrzati isporuku humanitarne pomoći građanima Haitija, ali i da će uvesti sankcije protiv određenih zvaničnika.

Među prvima će biti lider bande "G9", Džimi "Roštilj" Čerizije koga smatraju direktno odgovornim za nestašicu goriva.

AP Photo/Matias Delacroix
Anri

Naoružane bande od prošlog meseca blokiraju glavnu luku u zemlji nakon što je premijer Arijel Anri odlučio da smanji subvencije za gorivo.

Kidnapovanja i druga krivična dela su u porastu, a bolnice i banke su često zatvorene jer nemaju pristup gorivu i osnovnim potrepštinama.

Bezbednosna situacija se posebno pogoršala nakon ubistva predsednika Žovenelja Moiza prošlog leta.

Protivnici intervencije

Mnogi demonstranti i lideri civilnog društva odbacili su ideju intervencije jer smatraju da je istorija više puta pokazala da strane snage donose više problema nego rešenja.

Mirovnjaci UN su bili povezani sa izbijanjem kolere 2010. godine, a zaraza je tada ubila 10.000 ljudi. Višegodišnji međunarodni napori da se pojačaju haićanske demokratske institucije i sprovođenje zakona nisu urodili plodom.

Aktuelna kriza preispitala je i legitimitet premijera Anrija koji je stupio na funkciju samo nekoliko nedelja nakon Moizovog ubistva.

Brojni građani protestuju već nekoliko nedelja pozivajući ga da podnese ostavku. On je odbio da preda vlast nakon što mu je u februaru istekao mandat. Sada kada je u pomoć pozvao međunarodnu zajednicu, građani su sve više besni.

- Dole Arijel! Dole sa okupacijom! - moglo se čuti na protestima u prestonici.

- Dosta sa intervencijom! Dosta sa izdajnicima! Pripremite oružje, revolucija je počela - poručili su.

Demonstranti smatraju da intervencija nije usmerena na suzbijanje kriminalnih bandi već da joj je cilj da se na vlasti zadrže Moizovi naslednici koje biraju strane vlade.

Protesta je bilo i u Vašingtonu.

Inače, Moiz je 5. jula 2021. izabrao Anrija za premijera, a samo tri dana kasnije je ubijen u svojoj rezidenciji. Među napadačima su bili bivši kolumbijski vojnici, ali i dva Amerikanca.

Anri je usred haosa pokušao da formira novu vladu tvrdeći da ima ovlašćenja jer ga je Moiz neformalno izabrao samo nekoliko dana ranije. Međutim, Klod Džozef koji je u to vreme i dalje zvanično bio premijer, formirao je svoju vladu, uz podršku vojske. To izgleda nije bilo doovljno, pa je Senat postavio i svog čoveka Džozefa Lamberta za premijera. Ipak, 17. jula je Anri izabran za predsednika vlade.

AP Photo/Dieu Nalio Chery, File
Moiz

Nekada francuska kolonija, poznata kao San Domingo, Haiti je stekao nezavisnost 1804, prateći ustanke afričkih robova.

Kratka istorija Haitija: Pučevi, bolesti i zemljotresi ih razorili, a sad opasne bande haraju (VIDEO)

Međutim, Haiti nikada nije mogao da prestane da bude država parija koju je potpuno opustošena siromaštvom, nasiljem, brojnim prevratima, ali i nepogodama poput zemljotresa i tropskih oluja.

Tokom 20. veka su SAD više puta okupirale Haiti.  

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike