Zemlja koja je postala važna kokainska ruta: Terorišu ih bande, a obezglavljena tela su postala svakodnevica (VIDEO)

16.08.2022

19:12

0

Autor: N. Pavlović

Bande su objavile rat državi

Zemlja koja je postala važna kokainska ruta: Terorišu ih bande, a obezglavljena tela su postala svakodnevica (VIDEO)
ekvador-bande - Copyright Profimedia

Vlasti Ekvadora su krivicu za smrtonosnu eksploziju u lučkom gradu Gvajakilu, u kojoj je poginulo najmanje pet ljudi, svalili na organizovani kriminal.

Ministar unutrašnjih poslova Patrisio Kariljo rekao je da su bande time objavile rat vladi.

Ekvador, kroz koji se krijumčari kokain iz Perua i Kolumbije, zabeležio je porast ubistava i nasilja povezanog sa kriminalnim bandama.

AP Photo/Magdalena Moreira
 

U najnaseljenijem gradu i veoma važnom trgovačkom centru, Gvajakilu, proglašeno je vanredno stanje, što je četvrti put od oktobra.

U nedavnoj eksploziji su uništena dva automobila, kao i osam kuća, koje su potpuno razrušene.

U ratu sa državom

Nadležni su saopštili da su mete bila dvojica muškaraca, poznata pod nadimcima Kukaraća i Junior, koji su povezani sa bandom Los Tiguerones.

- Plaćenici organizovanog kriminala, koji već dugo uništavaju ekonomiju, sada napadaju eksplozivima. Ovo je objava rata državi - rekao je Kariljo.

Gvajakil je jedan od najopasnijih gradova na svetu, sa zaprepašćujućim stepenom nasilja. Sa mostova se mogu videti obezglavljena tela kako vise, a u zatvorima često izbijaju krvavi sukobi bandi. Od februara 2021. u šest takvih ratova je ubijeno oko 400 zatvorenika.

Gradonačelnica Sintija Viteri je nakon eksplozije poslala otvoreno pismo predsedniku Giljermu Lasu.

AP Photo/Magdalena Moreira
 

- Kriminalne bande su u Ekvadoru postale vlada unutar vlade. Viđali smo ljude obešene o mostove, ubistva na motociklima, silovanja u tržnim centrima i školskim autobusima. Šta još hoćete da uradimo da bismo se odbranili? Predsednik je zaštitnik naroda, ali do sada nismo videli nijedan siguran korak u borbi protiv kriminala - poručila je ona.

Odgovarajući na Tviteru, Laso je naveo da neće dozvoliti organizovanom kriminalu da rukovodi zemljom, ali je bio na meti mnogih kritika jer nije ništa konkretno preduzeo.

Inače, Gvajakil se nalazi na 50. mestu najnasilnijih gradova na svetu, prema podacima Insajt krajma (Insight Crime). Kako je naveo taj istraživački portal, stopa ubistava je u Ekvadoru narasla brže nego u bilo kojoj drugoj zemlji Južne Amerike u 2021. godini.

Važna tranzitna zona

Nekada relativno mirna država, Ekvador se pretvorio u ratište nekoliko bandi koje se bore za prevlast nad tržištem droge. Nasilje je zastupljeno u brojnim formama, od eksplozija, masakra u zatvorima do vešanja. Pronalaženje odsečenih glava nasred ulice je postalo svakodnevica.

Južnoamerička zemlja od 18 miliona stanovnika postala je tranzitna tačka u trgovini kokainom i utočište za kriminalce.

- Eksplozije i likvidacije koje vidimo su poruke terora koje nam govore da su oni, a ne policija, glavni u nekoj strateškoj oblasti - rekao je nekadašnji vojni obaveštajac Mario Pazmino.

Stotine tona kokaina svake godine napuste ekvadorske luke i potom se šire svuda po svetu, mada većina završi u SAD i Belgiji. Obaveštajne službe su u izveštaju iz 2019. godine navele da se čak 26 bandi borilo za prevlast, ali je taj broj u međuvremenu porastao. Veliki broj njih sarađuje sa meksičkim narko-kartelima, a kako biznis cveta, tako raste i kriminal.

Profimedia
 

Stopa ubistava prošle godine je bila 14 na 100.000 stanovnika, što je dvostruko više u odnosu na 2020. 

Kako objašnjava Pazmino, da bi se razumeo razvoj trgovine drogom u Ekvadoru, mora se baciti pogled na početak 21. veka.

- Početkom dvehiljaditih je Ekvador započeo kampanju iskorenjivanja plantaža koke - rekao je.

Od lišća koke se dobija kokain. Kao i u mnogim drugim državama, ideja je propala jer kada god bi vlasti uništile useve, uzgajivači bi se samo premestili na drugo mesto, i tako ukrug. Deset godina kasnije, Ekvador je zabeležio rekordan broj plantaža koke.

Neuspešne akcije policije su ohrabrile meksičke kartele, poput Sinaloe, Zalivskog klana ili Los Zetasa, da stvore ogranke i u Ekvadoru, kao što su to učinili u Kolumbiji.

Ekvadorska "dolarizovana" ekonomija je obezbedila trgovinu kokainom, omogućavajući lako pranje novca, dok su slabe institucije i lokalne bande spremne za saradnju stvorile savršenu priliku za zarađivanje novca.

Za infiltriranje meksičkih bandi bio je zaslužan Horhe Luis Zambrano, poznat kao Raskina, koji je rukovodio bandom Los Ćoneros. Zambrano je 2010. godine ponudio zaštitu Sinaloi, koja se tako uvukla u stratešku obalsku provinciju Manabi. Brojne domaće bande su se tako okrenule trgovini drogom.

Današnji trgovci drogom su unuci pripadnika Latin Kingsa i Netasa koji su nekada operisali Kitom i Gvajakilom, ali su bili fokusirani na pljačke i plaćena ubistva.

Bande ni zatvori ne sprečavaju da obavljaju svoje poslove, zbog čega i izbijaju krvavi ratovi. U jednom sukobu prošle godine je stradalo najmanje 116 ljudi, a zvaničnici su naveli da je petoro bilo obezglavljeno.

Zambrano je do svoje smrti 2020. rukovodio svim bandama Ekvadora koje, prema određenim procenama, broje oko 25.000 ljudi u zemlji sa svega 50.000 policajaca.

Kada je ubijen, počela je nova borba za prevlast, kako u zatvorima, tako i na ulicama.

Lideri najopasnijih bandi otkrivaju kako caruju zloglasnim zatvorom: Na ovaj način obrću 280 miliona dolara godišnje!

Pojedine lokalne bande, kao što su Lobosi i Tigueronesi, spojile su se u mikro-kartele.

- Videli su priliku, kupuju drogu i obrađuju je u zemlji, a onda je izvoze - rekao je Pazmino.

Obe bande sarađuju sa meksičkim kartelom "Halisko nova generacija" i odgovorne su za smrtonosne zatvorske nerede. Kartel Halisko se, inače, smatra jednom od najopasnijih transnacionalnih kriminalnih organizacija na svetu.

Profimedia
 

Oko 300 tona droge je od 2021. zaplenjeno u Ekvadoru, a manje od 30 odsto droge koja prolazi kroz luke i aerodrome se presretne.

- Oko 700 tona kokaina svake godine uđe u Ekvador iz susednih zemalja, Kolumbije i Perua - dodao je.

Kako lider opasne bande uživa u zatvoru: Devojka mu pravila društvo u ćeliji nedelju dana, a onda je počeo haos (FOTO)

Kriminalci su počeli i da se dovijaju na razne načine kako bi sakrili drogu, pa je prevoze sa prehrambenim proizvodima, kutijama za žitarice ili čaj, čak i u lažnom voću poput banana ili ananasa.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike