Sedmica u svetu: Bura zbog Švedske, Finske i NATO-a, pompezna obećanja SAD i novi uspesi ruske vojske

22.05.2022

19:14

0

Severna Koreja se borila sa pandemijom, Francuska je dobila novu vladu, a Australija je ostala bez stare na čelu sa premijerom Skotom Morisonom

Sedmica u svetu: Bura zbog Švedske, Finske i NATO-a, pompezna obećanja SAD i novi uspesi ruske vojske
nedelja u svetu - Copyright Profimedia/Tanjug/Mick Tsikas/AAP Image via AP//Markus Schreiber/Mikhail Metzel

U nedelji za nama (16-22. maja) Rusija je nastavila da napreduje u Ukrajini, Evropska unija nije uspela da se dogovori oko šestog paketa sankcija, a Švedska i Finska su prelomile i odlučile da podnesu zahtev za članstvo u NATO-u. Severna Koreja se borila sa pandemijom, Francuska je dobila novu vladu, a Australija je ostala bez stare na čelu sa premijerom Skotom Morisonom.

Malo olova, malo sankcija

Evropska unija pokušala je ove nedelje da postigne dogovor sa svim članicama oko šestog paketa sankcija Rusiji, ali im to nije pošlo za rukom. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je "Ukrajina potrošni materijal za Zapad", Vladimir Putin je ukazao na to da bi odbijanje ruske nafte bilo "ekonomsko samoubistvo za EU", a SAD su okrivljene za prekid pregovora Rusije i Ukrajine.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da sankcije Zapada nisu urodile plodom, Ujedinjene nacije predložile su da se one ublaže zbog sve dramatičnije prehrambene krize, a generalni sekretar apelovao je na zapadne države, istakavši da bi samo sa Rusijom mogla da se reši problematična situacija u lancu snabdevanja.

Američki kongresmen pobunio se zbog slanja vojne pomoći Ukrajini i zapitao se kad je Kongres glasao da SAD uđu u rat, portparolka ruskog ministastva spoljnih poslova Marija Zaharova obrušila se na Ameriku zbog pominja nuklearnog oružja, dok je Italija predložila detaljan mirovni plan za Ukrajinu. Ukrajinske snage granatirale su sela na zapadu Rusije, Moskva je objavila spisak glavnih neprijatelja, dok su SAD počele da razmatraju o ukidanju sankcija Belorusiji.

AP Photo
 

Države „Velike sedmorke“ (G7) počele su da diskutuju o stvaranju kartela čiji će cilj biti postavljanje ograničenja na cenu ruske nafte, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da je operacija oslobađanja "Azovstalja" završena, a uskoro su stigle i vesti da se komandant Azova Denis Prokopenko predao sa svojim vojnicima. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja negirao je da se ukrajinski državljani na silu odvode u Rusiju, dok su računi u rubljama Nemačke i Italije odobreni.

Nakon priča da će nemačka vladajuća koalicija ukinuti nekadašnjem kancelaru Gerhardu Šrederu beneficije zbog podrške Rusiji i posle rezolucije koju je pripremala Evropska komisija, a na osnovu koje bi bivši kacelar bio stavljen na crnu listu ukoliko ne bude napustio odbor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, Šreder je odlučio da se povuče sa pozicije u Upravnom odboru firme.

NATO groznica

SAD su početkom ove sedmice saopštile da planiraju da ratifikuju članstvo Švedske i Finske u NATO do leta, bez obzira na to što su se Turska pobunila na moguće članstvo ovih zemalja u Alijansi, a Rusija saopštila da će adekvatno reagovati. Finski predsednik Sauli Ninisto izrazio je uverenje da će ove dve zemlje moći da postignu dogovor sa Ankarom, a ubrzo zatim parlament njegove zemlje izjasnio se da je za ulazak u Alijansu.

Ilustracija/Profimedia/Pixabay
 

Austrijski kancelar je istakao da njegova zemlja ne želi da uđe u NATO, a Švedska i Finska su u sredu zvanično podnele zahtev za pridruživanje. Turska je iznela uslove koje dve baltičke zemlje treba da ispune da bi mogle da postanu članice, dok je i sama Finska istakla da na određene stvari neće pristati. Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc pozdravili su odluku ovih dveju država, dok je iz Rusije poručeno da će odgovor na članstvo u NATO dati rsuka vojska, kao i da Alijansa vodi specijalni rat protiv Rusije, a šta konkretno znači potencijalno pristupanje Švedske i Finske možete pročitati OVDE.

Novi kadrovi Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je ostavku premijera Žana Kasteksa u ponedeljak i na njegovo mesto odlučio da dovede ženu - Elizabet Born, koja je sve vreme radila u njegovoj senci. Makron je u petak imenovao sastav nove vlade, a u njoj je posebno odjeknulo ime ministarke spoljnih poslova koja ima bogato iskustvo.

Zbogom, Skote

Profimedia
Skot Morison

U subotu su u Australiji odžani federalni izbori, na kojima su važna pitanja dovela do toga da Skot Morison izgubi vlast. Čoveka koji je namučio Novaka Đokovića, ne dozvoljavajući mu da uđe u državu i takmiči se na Australijan Openu, na izborima je pobedio laburista Entoni Albaniz.

Korona i Koreja

Broj novoobolelih u Severnoj Koreji nastavio je da divlja i ove sedmice, a povodom alarmantne situacije u ovoj zemlji oglasila se i Svetska zdravstvena organizacija. Broj zaraženih u petak je premašio dva miliona, pa su poznavaoci prilika u ovoj zemlji počeli da izražavaju bojazan da bi pandemija mogla da ugrozi režim Kim Džong Una. Sa druge strane, Austrija je novim potezom pokazala da se i dalje plaši kovida 19, dok je SZO odobrila još jednu kinesku vakcinu.

Novi rezultati izbora u Nemačkoj tresu vladajuću koaliciju: Šolcova stranka oslabljena, od tri partnera samo je jedan trijumfovao

Britanija bi mogla da napravi veliki haos zbog problema sa Severnom Irskom: Zašto je protokol koji je dogovorila sa EU problematičan?

Priča o letu 914 koja je zaludela svet: Avion misteriozno nestao, pa se pojavio 37 godina kasnije (VIDEO/FOTO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike