Evropski parlament priprema rezoluciju, preti Šrederu crnom listom: Žele ga van odbora Rosnjefta

19.05.2022

13:59

0

Nacrt rezolucije podržale su četiri najveće političke grupe u skupštini EU

Evropski parlament priprema rezoluciju, preti Šrederu crnom listom: Žele ga van odbora Rosnjefta
Gerhard Šreder - Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici

Evropski parlament (EP) priprema rezoluciju na osnovu koje će nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder biti stavljen na crnu listu ukoliko ne bude napustio odbor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, a cilj je da se na taj način odvrati i od preuzimanja vodeće pozicije u Gaspromu.

- Obavljajući najviše funkcije u korporacijama povezanim sa Kremljom, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder de fakto blisko sarađuje sa Rusijom - izjavio je poslanik Markus Ferber, koji je pomogao u izradi rezolucije, prenosi Rojters.

Nacrt rezolucije, u kom se eksplicitno pominje i Karin Knajsl, bivša ministarka inostranih poslova Austrije za vreme vlade Sebastijana Kurca, podržale su četiri najveće političke grupe u skupštini EU.

Parlament „konstatuje da su neki bivši političari nedavno dali ostavke na svoje pozicije u ruskim firmama i zahteva da i drugi, kao što su Karin Knajsl i Gerhard Šreder, učine isto“, navodi se u dokumentu.

Rezolucija nema obavezujući karakter, ali predstavlja značajan pritisak na EU da deluje protiv evropskih političara koji se smatraju bliskim Kremlju.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin i Gerhard Šreder

Do sada je EU zamrzla imovinu stotina oligarha i zvaničnika povezanih sa Kremljom, ali se uzdržala od sankcionisanja ljudi koji su na najvišim položajima u ruskim firmama.

Parlament poziva „da se spisak pojedinaca na meti sankcija EU proširi na evropske članove odbora velikih ruskih kompanija i na političare koji nastavljaju da primaju ruski novac“.

Portparol Spoljnopolitičkog odeljenja EU nije komentarisao rezoluciju parlamenta, ali je naglasio da su za pojedinačne sankcije potrebni dokazi i podrška vlada svih 27 zemalja članica, navodi britanska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike