Iz senke izbila u prvi plan: Ko je Elizabet Born, novoizabrana premijerka i produžena ruka francuskog predsednika

18.05.2022

19:18

0

Na poziciji bi mogla da ostane samo mesec dana, ali ukoliko se bude zadržala, od nje se očekuju velike stvari

Iz senke izbila u prvi plan: Ko je Elizabet Born, novoizabrana premijerka i produžena ruka francuskog predsednika
AP22136638002445 - Copyright AP Photo/Christophe Ena, File

Elizabet Born, koja je u ponedeljak imenovana za prvu ženu premijera Francuske u više od 30 godina, ima reputaciju tehnokrate sa dugom karijerom u mnogim različitim vladinim ministarstvima i lokalnim upravama. Ona ima iskustvo u pregovorima sa sindikatima, što se smatra ključnim, jer Emanuel Makron priprema reviziju sistema penzija i beneficija koja bi mogla da dovede do uličnih protesta.

Doskorašnja ministarka rada na poziciju je došla samo mesec dana pre parlamentarnih izbora u junu, kada bi lako mogla da bude uklonjena sa funkcije ukoliko Makronova stranka ne bude uspela da obezbedi većinu.

Ranije tokom dana, premijer Žan Kasteks podneo je ostavku, otvarajući put remontu kabineta nakon Makronovog reizbora u aprilu.

Nekoliko drugih žena, kao što su šefica Uneska Odri Azule i konzervativna bivša potpredsednica Narodne skupštine Katarin Votrin, navodno su bile među onima koji su takođe razmatrani za taj posao.

Makron, koji treba da pokaže da čuje probleme birača koji su se odrazili u veoma niskoj izlaznosti i velikoj podršci krajnjoj desnici i krajnjoj levici, tražio je premijera sa akreditivima zelene i socijalne politike.

AP Photo/Christophe Ena, File
Elizabet Born

Takav profil bi mogao da pomogne u suprotstavljanju izazovu koji je postavio veteran radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji je osvojio jako treće mesto na predsedničkim izborima, što mu je dalo priliku da okupi široku koaliciju levičarskih partija s kojom će izaći na parlamentarne izbore zakazane za 12. i 19. jun.

Uspešna i nenametljiva političarka

Bornova je prva žena imenovana za premijerku otkako je Edit Kreson nakratko bila na toj funkciji tokom predsedništva lidera socijalista Fransoa Miterana početkom devedesetih.

- Zaista je bilo vreme da se još jedna žena nađe na toj poziciji, i znam da je gospođa Born izuzetna osoba, sa mnogo iskustva. Mislim da je to veoma dobar izbor - rekla je Kresonova za televiziju BFM.

Šezdesetjednogodišnja inženjerka, koja je prethodno bila na čelu pariske državne transportne kompanije RATP, bila je lojalna predsedniku centra tokom njegovog prvog mandata, kada je od 2020. bila ministarka saobraćaja, životne sredine i, konačno, rada.

Bornova, koja sebe opisuje kao „ženu levice“, već nekoliko decenija kreće se u najvišim krugovima, služeći kao savetnik ministara pod Fransoom Miteranom i savetujući socijalističku ministarku za životnu sredinu Segolen Roajal 2014. Takođe je radila na urbanističkom planiranju u pariskoj gradskoj većnici pod levičarskim gradonačelnikom Bertranom Delanoeom.

AP Photo/Christophe Ena, File
Elizabet Born

Tokom Makronovog prvog mandata, Bornova je često osporavala stav da je predsednik odstupio od svog stava „ni levo ni desno“ ka čvrstom desnom centru. Bornova, koja sebe opisuje kao osobu vođenu „socijalnom pravdom i jednakim mogućnostima“, istakla je da je Makronova želja da pomogne svima da se oslobode radom zapravo stav levice. Ona je prošle godine za „Figaro“ rekla: „Socijaldemokratija je još živa i predsednik je taj koji je na njenom čelu.“

Boravak u senci

Bornova je odrasla u Parizu, a diplomirala je u francuskoj elitnoj politehničkoj školi. Njena majka je bila iz Normandije, a dnevni list „Liberation“ piše da je njen otac bio Jevrejin ruskih korena, iz porodice koja se sklonila u Francusku 1939. godine. Kao član francuskog pokreta otpora, deportovan je 1942. i umro 1972, dok je ona bila dete.

Kada je Elizabet Born služila kao prva žena prefekt zapadnog regiona Poatu-Šarant, pošto je potpisala svoj prvi dekret o francuskoj naturalizaciji za osobu koja je dobila državljanstvo, ona je navodno skrenula pažnju na sopstvene porodične korene, za koje je rekla da su simbol integracije izbeglica u Francuskoj.

Poznata po diskretnosti, čak i u parlamentu, Bornova je redovno bila na televiziji na vrhuncu pandemije kovida 19 kako bi podsetila Francuze da rade od kuće i pridržavaju se vladine šeme zaštite zaposlenih. Ona je, međutim, rekla da nije zainteresovana da sebe stavi u fokus, a prošlomesečna anketa Ifopa pokazala je da je ispitanici ne prepoznaju po imenu. Četrdeset pet odsto ispitanika reklo je da ne zna ko je ona.

Bornova je primljena u bolnicu sa kovidom u martu 2021. i morala je da bude priključena na kiseonik, što je kasnije opisala kao veoma iritantno iskustvo.

AP Photo/Christophe Ena, File
Elizabet Born

Oni koji je poznaju kažu da je precizna u tehničkim detaljima. Zaljubljenik je u matematiku i kaže da u brojevima nalazi „nešto prilično umirujuće, sasvim racionalno“. Agencija Frans pres je saopštila da je iza kulisa u ministarstvima u kojima je služila dobila nadimak „Born out“, zbog zahteva koje je postavljala svojim saradnicima, što je igra reči sa „burn out“ („sagoreti“).

Dok je obavljala dužnost ministarke rada, nadgledala je pregovore sa sindikatima koji su rezultirali smanjenjem naknada za nezaposlene, dok je, prema njenim rečima, nezaposlenost pala na najniži nivo u poslednjih 15 godina, a nezaposlenost mladih na najniži nivo u poslednjih 40 godina.

Šta se može očekivati od nje

Njeno veliko znanje o funkcionisanju države pomoći će Makronu da progura teške reforme. Ona će imati zadatak da nadgleda moćne francuske sindikate kako bi doprinela ispunjenju predsednikovog najspornijeg izbornog obećanja, a to je podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

- Gospođa Born je protiv povećanja minimalnih plata i odlaska u penziju sa 65 godina. Idemo u novu sezonu društvenog maltretiranja - napisao je Melenšon na Tviteru.

Diskretna tehnokratkinja, koja se nikada nije kandidovala za javnu funkciju, pokazala se kao odlučni pregovarač sa sindikatima tokom Makronovog prvog mandata.

Kao ministar saobraćaja 2017. godine, izborila se sa višenedeljnim štrajkovima i demonstracijama kako bi ukinula velikodušni sistem penzija i beneficija za železničke radnike SNCF.

AP Photo/Francois Mori, File
Elizabet Born

- Ona je pravi radoholičar, neko ko može da radi do tri ujutru i da se na posao vrati u sedam ujutru - rekao je nekadašnji saradnik Bornove.

Nakon sastanka prilikom primopredaje sa Kastekom, Bornova je rekala da se mora hitno uticati brže i snažnije na klimatske promene.

- To možemo postići snažnijim ujedinjavanjem snaga naših regiona - rekla je ona, i dodala da će se pravi odgovori naći tako što će ostati blizu francuskog naroda.

Svoje imenovanje posvetila je „svim malim devojčicama“ u Francuskoj koje bi trebalo da slede svoje snove. Očekuje se da će sastav njene nove vlada biti saopšten narednih dana.

Burne reakcije Makronovih protivnika

Imenovanje Bornove odmah su osudili Makronovi protivnici i sa krajnje levice i sa krajnje desnice.

- Ona je znak kontinuiteta za Makrona, otvara se nova sezona društvene i ekološke zloupotrebe. Njeno imenovanje je zavaravanje, rečeno nam je da je žena levice, ali ne mislimo da zaslužuje tu etiketu - rekao je Melanšon tokom video-prenosa uživo.

- Imenovanjem Elizabet Born za premijera Emanuel Makron pokazuje želju da nastavi sa svojom politikom prezira, društvenog razaranja i fiskalnog reketiranja - napisala je Le Penova na Tviteru.

AP Photo/Michel Euler
Marin le Pen

Nakon što je imenovao dva konzervativna premijera tokom svog prvog mandata, Makron je izabrao Bornovu, bivšu šeficu mreže pariskog metroa koja je istorijski bila bliska Socijalističkoj partiji.

Bornova će imati malo vremena da se skrasi na svojoj novoj funkciji dok Francuska ulazi u parlamentarne izbore u junu, na kojima će i krajnja desnica i krajnja levica verovatno predstavljati veliki izazov nakon snažnog nastupa na predsedničkim izborima. Pristalice, međutim, kažu da je ona navikla da se suočava sa opozicijom i svim izazovima na svojim prošlim pozicijama.

Bornova se takođe kandidovala na parlamentarnim izborima za Makronovu stranku Republika u pokretu. Njeno ime je kružilo nedugo nakon što je on pobedio na predsedničkim izborima, što je pokrenulo spekulacije o tome zbog čega mu je trebalo toliko vremena da odabere premijera. Neki su pitali da li je Bornova bila njegov rezervni izbor za premijerku ili je želeo da skrati kampanju uoči izbora u junu.

U intervjuu za „Journal du Dimanche", Kresonova je rekla da je francuska politika ostala „mačo“ sredina, čak i tri decenije nakon što je bila premijerka pod predsednikom Fransoom Miteranom.

- Trebaće joj mnogo hrabrosti - zaključila je Kresonova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike