Ujedinjene nacije predložile ublažavanje sankcija Rusiji: Moskva treba da ispuni samo jedan uslov

17.05.2022

09:09

0

UN su nekoliko puta izražavale zabrinutost da bi ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini mogla da dovede do prehrambene krize

Ujedinjene nacije predložile ublažavanje sankcija Rusiji: Moskva treba da ispuni samo jedan uslov
profimedia-0664576269 - Copyright Profimedia

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je od Rusije i drugih država da ne sprečavaju izvoz pšenice iz ukrajinskih luka, piše list „Volstrit žurnal“ pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako list naovodi, Gutereš je tražio od Moskve da dozvoli isporuke ukrajinske pšenice u zamenu za mere koje bi olakšale izvoz kalijumovih đubriva iz Rusije i Belorusije.

Na pregovore je pozvana i Turska. Ankara je navela da je spremna da učestvuje u mogućem sporazumu, kao i da se bavi deminiranjem Crnog mora i regulisanjem saobraćaja.

Ujedinjene nacije su nekoliko puta izražavale zabrinutost da bi ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini mogla da dovede do prehrambene krize, pa čak i gladi u brojnim zemljama. Kako je Gutereš ranije rekao, problem gladi u svetu može se rešiti samo povratkom Rusije i Ukrajine na svetsko tržište.

Putin je 24. februara objavio početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“.

Zato je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Nakon toga su usledile i najoštrije do sada sankcije Zapada protiv Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne granatira grade Ukrajine, dok se vojna infrastruktura onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike